Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Május 27. 17:40, kedd | Külföld
Forrás: MTI

EP-választás - Német CSU: a Fidesz és a Hajrá Olaszország az Európai Néppárt tagja marad

EP-választás - Német CSU: a Fidesz és a Hajrá Olaszország az Európai Néppárt tagja marad

A Fidesz és a Hajrá Olaszország az Európai Néppárt stabil tagja, és az is marad - jelentette ki kedden Berlinben Hans-Peter Friedrich, a bajor konzervatív CSU politikusa, a CDU/CSU pártszövetség parlamenti (Bundestag-) frakciójának helyettes vezetője.

A Fidesz és a Hajrá Olaszország kizárására irányuló követelés "lerántja a leplet arról, hogy a német szociáldemokraták sajátos felfogást vallanak az európai demokráciáról és sokszínűségről" - mondta a konzervatívok frakcióvezető-helyettese.
Hozzátette, hogy a követeléssel előálló Sigmar Gabrielnek, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnökének inkább azon kellene eltöprengenie, hogy mit keresnek baloldali szélsőségesek a szocialisták európai pártcsaládjában.
A CSU-s politikus hangsúlyozta, hogy az Európai Néppárt mély társadalmi beágyazottsággal rendelkező pártcsalád, amely a tagjai által közösen vallott értékek alapján nagyban előre mozdította az európai integrációt.
Sigmar Gabriel hétfőn azt mondta, szerinte a konzervatívoknak világossá kell tenniük, hogy az Európai Néppártban nincs helye Európa-ellenes és jobboldali populista pártoknak, mint a Fidesz és a Hajrá Olaszország.
A CDU/CSU-val nagykoalícióban kormányzó SPD elnöke kiemelte, hogy a szociáldemokraták nem hajlandók együttműködni szélsőségesekkel, "csak azért, hogy többséget szerezzenek" az Európai Parlamentben (EP), de azt sem lehet megengedni, hogy "végül olyan pártok döntsenek Európa jövőjéről, mint a Silvio Berlusconi-féle Hajrá Olaszország, vagy az Orbán Viktor-féle Fidesz".
Hangsúlyozta, hogy "a politikai akarat- és többségképzés nem függhet populistáktól és szélsőségesektől, és ez a CDU/CSU felelőssége is".
A CDU főtitkára, Peter Tauber az SPD elnökének nyilatkozatára reagálva azt mondta, hogy "mint minden családra, a pártcsaládokra is érvényes, hogy az ember nem válogathatja meg a rokonait". Hozzátette: "biztos vagyok benne, hogy Sigmar Gabriel ezt gondolja egyes kelet-európai szocialista testvérpártokról".
Az EP külügyi bizottságának elnöke, a CDU-s Elmar Brok úgy vélte, hogy az SPD elnöke egy "ócska kis trükköt" vetett be, hogy megpróbálja megváltoztatni a szocialisták számára kedvezőtlen erőviszonyokat az EP-ben.
A szocialista pártcsaládnak inkább a saját háza előtt kellene söprögetni, hiszen Bulgáriában a szocialisták "egy fasiszta párt támogatásával" kormányoznak, és az Európai Bizottságnak fel kellett lépnie a romániai szocialista kormánnyal szemben az igazságszolgáltatás függetlenségének megsértése miatt - mondta Elmar Brok.

Címkék: EP2014

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak