Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Október 07. 15:07, szerda | Belföld
Forrás: Elek András-sajtóreferens

\"Én ilyennek látom a világot.\" Fodor József emlékkiállítás Budapesten

\

Budapesten, a Duna Palotában nyílik emlékkiállítás Fodor József (1935-2007) hódmezővásárhelyi festőművész munkásságából október 14-én, szerdán 18 órakor.

A tárlatot Lázár János miniszter nyitja meg, a "krónikás festőről" Feledy Balázs művészeti író mond méltatást.

Fodor József festõmûvész (Hmvhely, 2004)

A legvásárhelyibb vásárhelyi festőművész, Fodor József 1958-ban végzett a Szegedi Tanárképző Főiskola rajz és földrajz tanszékén. A „Vásárhelyi Műhely” tagjaként rendszeres, sőt állandó kiállítója volt a Vásárhelyi Őszi Tárlatoknak, számtalan egyéni és csoportos kiállítása volt országszerte és külföldön. 1965-ben alapítója, s kezdettől vezetője volt a Mártélyi Képzőművészeti Szabadiskolának. Három évtizeden keresztül vezette a vásárhelyi és a mártélyi művésztelepet. Művészi munkája mellett több mint két évtizeden keresztül vezette a városi rajzszakkört, nevelte a képzőművészet iránt érdeklődő fiatalokat.

Fodor József a vásárhelyi festőiskola mestereként örökítette tovább a vásárhelyi elődökre jellemző alföldi realizmust. Képeinek zömén szűkebb környezetének táji szépségeiről, emberi és társadalmi eseményeiről számolt be. Munkásságát számtalan díjjal, kitüntetéssel ismerték el: 1984-ben megkapta a Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet, 2002-ben a Művészeti Akadémia Elismerő oklevelét. 2004-ben Mártély, 2005-ben Hódmezővásárhely választotta díszpolgárává. A 2007-ben hunyt el szülővárosában.

A krónikás festőnek is nevezett Fodor József mintegy hatvan alkotásából október 14-én szerdán este 6 órakor nyílik kiállítás Budapesten, a Duna Palotában. A megnyitó vendégeit Bíró Ildikó, a Duna Palota igazgatója köszönti, a tárlatot Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Hódmezővásárhely országgyűlési képviselője nyitja meg. A művészről méltatást mond Feledy Balázs művészeti író, a Krónikás festő - Portré Fodor József festőművészről című könyv szerzője. A vernisszázs moderátora Mohácsi Szilvia, hódmezővásárhelyi születésű televíziós szerkesztő, műsorvezető. Az eseményen Tánczos Kata művésznő közreműködik hárfán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.