Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Január 26. 11:04, kedd | Helyi
Forrás: Elek András sajtó- és kommunikációs munkatárs

Emlékvideó készül a holokauszt vásárhelyi áldozatairól

Emlékvideó készül a holokauszt vásárhelyi áldozatairól

A holokauszt hódmezővásárhelyi áldozataira emlékező kisfilmet készítenek a Németh László Gimnázium és Általános Iskola diákjai.

A kisfilmet január 27-én, szerdán délelőtt készítik a Magyar Tragédia 1944 kiállítóhelyen a Holokauszt Áldozatainak Nemzetközi Emléknapja alkalmából.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete január 27-ét, az auschwitzi haláltábor felszabadításának napját a Holokauszt Áldozatainak Nemzetközi Emléknapjává nyilvánította. 1940 júliusa és 1945 januárja között 1 millió 300 ezer embert, köztük 1,1 millió zsidót hurcoltak a náci világ legkiterjedtebb megsemmisítő komplexumába. Az áldozatok legnagyobb csoportja, mintegy 430 ezren 1944 nyarán érkezett Magyarországról. A nácik Auschwitz-Birkenauban mintegy 1 millió százezer embert ‑ zsidókat, lengyeleket, romákat és szovjet hadifoglyokat ‑ gyilkoltak meg. Minden harmadik áldozat magyar állampolgár volt. A front közeledtével több, mint 58 ezer foglyot hajtottak el halálmenetekben Németország irányába. 1945. január 27-én, a haláltábor felszabadításakor, a Vörös Hadsereg katonái mindössze 7500 túlélőt találtak.

A 20. századi történelem legfájdalmasabb epizódjára történő emlékezés és emlékeztetés jegyében a Németh László Gimnázium diákjai, Medvegy János történelemtanár vezetésével egy kisfilmet készítenek a vészkorszak négyszáz hódmezővásárhelyi mártírja előtti főhajtás jegyében. Az elkészült emlékfilm közösségi videómegosztón lesz elérhető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.