Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Szeptember 04. 10:24, csütörtök | Belföld
Forrás: Göbl Vilmos-sajtóreferens

Emlékjel a makói zsidóságnak

Emlékjel a makói zsidóságnak

2014. szeptember 4-én 17 órakor leplezik le a Makói Zsidó Emlékjelet. Az eseményen beszédet mond Lázár János országgyűlési képviselő, Buzás Péter polgármester, és Markovics Zsolt főrabbi.

A Dr. Kecskeméti Ármin Egyesület és a Makói Zsidó Közösség régi vágya teljesült: a vészkorszak 70. és a neológ zsinagóga építésének 100. évfordulója alkalmából a város első olyan köztéri alkotása készült el, amely Makó egykori zsinagógájára, annak közösségére és a vészkorszak áldozataira emlékeztet.

Az emlékműállító egyesület tagjai egy olyan alkotást álmodtak meg, amely megpróbálja megidézni az egykor ott álló neológ zsinagóga különleges hangulatát. Egy olyan emlékjelet, amely nem csak a lerombolt templomnak és közösségének, hanem minden elpusztított makói zsidónak emléket állít.

Az egyesület elképzeléseit Karsai Ildikó grafikusművész keltette életre, öntötte formába. Tervei alapján az Emlékjelet Bánvölgyi László és Bodó Jenő képzőművészek készítették el. Az alkotók úgy tervezték meg, hogy a neológ templom mellett a vészkorszak veszteségére is utaljon. A hiány érzékeltetése mellett szimbolikája mégis pozitív, előremutató. Olyan emlékhely, amely szervesen illeszkedik a város szövetébe, és mindenki számára befogadható üzenetet hordoz. Nemcsak az értelemre hat, hanem a szíveket is megérinti.

Helyszín: Makó, Csanád vezér tér 13.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.