Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Január 06. 14:16, szerda | Helyi
Forrás: Török Anita-sajtóreferens

Emlékezés a Don-kanyar hősi halottaira

Emlékezés a Don-kanyar hősi halottaira

A II. világháború keleti-hadszínterén elesettekre emlékeznek január 11-én és 12-én Hódmezővásárhelyen.

A Don-kanyar poklában 73 évvel ezelőtt hősi halált halt honvédek lelki üdvéért a belvárosi katolikus templomban mutatnak be gyászmisét hétfőn este 6 órától.

Az 1943. évi szovjet támadás évfordulóján fegyver- és egyenruha bemutatóval egybekötött tanórát tartanak az Emlékpontban; január 12-én 11 órakor a Németh László Gimnázium diákjai adnak emlékműsort a Hősök terén álló második világháborús emlékműnél.

1943. január elején indult a Vörös Hadsereg átfogó támadása a Don-kanyarnál, amelynek következtében odaveszett a magyar 2. hadsereg jelentős része. A Szentháromság (belvárosi római katolikus) templomban a szovjet offenzíva évfordulójának előestéjén, január 11-én, hétfőn 18 órától gyászmisét celebrál dr. Alácsi Ervin őrnagy, tábori lelkész. A rendezvényen a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar közreműködik. Az Emlékpontban kedden délelőtt Triznya Andor történész, katonai hagyományőrző tart interaktív történelemórát a Don-kanyarral kapcsolatos tényekről és tévhitekről. Kedden 11 órától megemlékezést és koszorúzást tart Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata a második világháború áldozatainak emlékművénél. A Don-kanyar poklát megjárt honvédek visszaemlékezéseiből a Németh László Gimnázium diákjai olvasnak fel részleteket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:30, szerda | Sport

Veszélyben a feljutás, a Győr azonnali hatállyal menesztette Kuznyecov Szergejt

A labdarúgó Merkantil Bank Ligában harmadik helyen álló ETO FC Győr azonnali hatállyal szerződést bontott Kuznyecov Szergej vezetőedzővel.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak