Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Szeptember 28. 14:17, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Emelkedhetnek jövőre a repülőjegyárak

Emelkedhetnek jövőre a repülőjegyárak

A transzatlanti járatok esetében az oda-vissza utaknál akár 24 euróval is nőhetnek jövőre a repülőjegyárak.

Annak hatására, hogy január 1-jétől a légitársaságokra is kiterjesztik az Európai Unió emissziókereskedelmi rendszerét – írja a Világgazdaság.

Az ETS-ben az EU-ba, illetve az EU-ból járatokat indító légi cégeknek ugyanis kvóták vásárlásával kell majd fedezniük szén-dioxid-kibocsátásukat. A légicégek jövőre még ingyen kapják meg az emissziós egységek 85 százalékát – jelentette be a héten az Európai Bizottság. A 2013. január 1-jétől 2020. december 31-ig tartó időszakra vonatkozóan ez az arány 82 százalék lesz. Ez azt jelenti, hogy jövőre a kibocsátási egységek 15 százalékát kell majd megvásárolniuk a cégeknek, ami becslések szerint 380 millió eurós összeget jelent.

Brüsszel becslése szerint a jelenlegi szén-dioxid-kibocsátási árak figyelembevételével számolva a transzatlanti járatokon a mostani díjak 4-24 euróval nőhetnek az oda-vissza utaknál, ha a légitársaságok az utasokra hárítják át az ETS bevezetése miatti többletköltségeket. „A hagyományos nagy légitársaságok könnyebben át tudják majd hárítani az extraköltségeket a business osztályon utazókra, miután ott egy 10 euró körüli extraköltség nem nagyon tűnik majd fel a jegyárban, míg a fapados társaságoknál a pluszdíj már jóval inkább érződne a jegyárban” –mondta az EurActivnak Andreas Arvanitakis, a Point Carbon piaci elemző cég igazgatója. Korábban a Malév azt közölte a lappal, hogy nem tervezi az utasokra hárítani az ETS-sel kapcsolatos járulékos költségeket, vagyis nem tervezi az ún. környezetvédelmi díj bevezetését. A Malév kommunikációs igazgatója, Róna Márta elmondta: a magyar légitársaság ehelyett az önkéntesség elvén alapuló szén-dioxid-kalkulátor bevezetését vizsgálja, amelynek segítségével az utasok megválthatnák a rájuk eső szén-dioxid-kibocsátást.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.