Városlista
2024. június 19, szerda - Gyárfás

Hírek

2023. Május 22. 14:04, hétfő | Helyi
Forrás: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Elsőként Zalaegerszegen fogadják el a helyi közösségi közlekedésben a vármegye- és országbérleteket

Elsőként Zalaegerszegen fogadják el a helyi közösségi közlekedésben a vármegye- és országbérleteket

Zalaegerszegen júliustól a helyi közlekedési járatokon is elfogadják a vármegye- és országbérleteteket, erről döntött a város képviselő testülete a május 18-i közgyűlésen.

Ezzel Zalaegerszeg lesz az első város, ahol az utazók nemcsak a helyközi Volánbusz járatokon, de a helyi buszokon is igénybe vehetik az újfajta bérleteket, vagyis a zalai megyeszékhelyen valósul meg először a teljes tarifaközösség Magyarországon.

Az egyhangú szavazással megszületett döntést követően Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára, valamint Balaicz Zoltán Zalaegerszeg polgármestere írt alá megállapodást, amelynek értelmében Zalaegerszegen július elsejétől használhatják az utasok az új 30 napos bérletkonstrukciót a helyi buszokon is.

Az utasoknak az új bérlet használata semmilyen plusz feladattal nem jár a vásárláson túl, csak fel kell mutatniuk az ország- vagy a Zala vármegyei bérletet a buszokon ugyanúgy, ahogy eddig is tették a helyi bérlettel, és mellé azt a személyazonosító igazolványt is be kell mutatni, amelynek a számát megadták a bérletváltáskor.

Az értékesítés április 24-i elindítása óta már több mint 330 ezer újfajta bérletet vásároltak országszerte. Ebből közel 240 ezer az eladott vármegyebérletek száma. Az eddigi adatok alapján a Zala vármegyében érvényes teljes árú, 9450 forintos bérletet mintegy 4500-an, a 90%-os kedvezményű, 945 forintba kerülő változatát több mint 2700-an váltották meg. A helyi járatokra való kiterjesztéssel még több zalaegerszegi utas fogja kiváltani a vármegye- vagy az országbérletet.

Zalaegerszegen tavaly meghaladta a hétmilliót az utazások száma a helyi buszjáratokon, idén az első negyedéves összesítés alapján pedig 1,8 millió utazás során vették igénybe az egyre fejlettebb buszparkot a városon belüli 27 vonalon. A helyi állomány 26 járműve hamarosan 11 elektromos meghajtású BYD K9UD típusú busszal fiatalodik. Az állomány legidősebb autóbuszait váltják, korszerű, környezetkímélő járművek, mindössze 5,7 éves átlagéletkorú flottát eredményezve, ami az egyik legfiatalabb a vármegyeszékhelyek összehasonlításában.

A MÁV-Volán-csoport arra kéri utasait, hogy böngésszék az orszagberlet.hu weboldalt, ezáltal felkészültebben vehetik igénybe az új bérleteket a helyközi, illetve júliustól a zalaegerszegi helyi közlekedés során.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Június 18. 15:20, kedd | Sport

FIA F4 CEZ 2024 | Slovakia Ring | 3. forduló

Újra a dobogón ünnepelhettünk, magyar szurkolók előtt!

2024. Június 18. 14:39, kedd | PR

K&H: óvatosan a bankkártyával a vakáció alatt is

4+1 ötlet, amely segít felhőtlenné tenni a nyári ejtőzést

2024. Június 18. 12:04, kedd | Belföld

MÁV-Start: indul az Intercity Splitbe

Kedden este indul Budapestről Splitbe az idei első Adria InterCity. Augusztus második feléig szinte mindegyik Adria InterCitynek magas a kihasználtsága.