Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2019. Szeptember 12. 11:42, csütörtök | Helyi
Forrás: A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata

Első világháborús emlékművet avat Klárafalva

Első világháborús emlékművet avat Klárafalva

Régi adósságot törleszt az ötszáz főt számláló, Csongrád megyei település azzal, hogy szombaton első világháborús halottainak állít emlékművet.

Simor Márton szobrászművész alkotása pályázati forrásból és közadakozásból valósult meg, és a szombati avató ünnepség után méltó módon fogja őrizni annak a húsz klárafalvi hősi halottnak az emlékét, akik sosem tértek vissza nagy háborúból.

Az első világégés befejezésének 100. éves évfordulója szolgáltatta az alkalmat arra, hogy a hiánypótló emlékhely elkészülhessen – Klárafalvának ugyanis eddig nem volt lehetősége emlékmű állítására, sem az 1920-as években, sem a rendszerváltás után.

A süttői mészkőből álló, négy méter magas alkotás két, egymástól különálló elemből áll. A köztük lévő stilizált geometriai vágás az állócsaták lövészárkaira, illetve az ország későbbi szétszakítottságára utal.

Az emlékművet, amelyet a Kossuth utca, Rákóczi utca kereszteződésében kialakított parkban, a templom előtt állítottak fel, szeptember 14-én, szombaton 10 órakor avatják. Az ünnepélyes eseményen beszédet mond dr. Juhász Tünde, Csongrád megye kormánymegbízottja, Fekete József, a település polgármestere és dr. Ravasz István alezredes, hadtörténész, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa. A műalkotást dr. Kiss-Rigó László, szeged-csanádi megyés püspök szenteli fel, majd koszorúkkal és virágokkal adóznak a hősi halottaknak az emlékezők.

A program folytatásában kiállítás nyílik első világháborús katonai relikviákból a Faluházban, amelyet dr. Halmágyi Pál történész, nyugalmazott múzeumigazgató ajánl az érdeklődők figyelmébe, majd levetítik az Én is jártam Isonzónál című dokumentumfilm egyik epizódját. Az alkotók, Gulyás Gyula és Gulyás János a nyolcvanas évek elején keresték fel az első világháború Isonzo melletti nagy csatájának néhány túlélőjét, majd elkísérték a veteránokat egy olasz-magyar találkozóra. A film egyszerre szól az egykori csatáról, az emlékezésről és az utókorról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.