Városlista
2020. október 21, szerda - Orsolya

Hírek

2018. Április 24. 13:22, kedd | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Első alkalommal rendezték meg Vásárhelyen az óvodások néprajzi vetélkedőjét

Első alkalommal rendezték meg Vásárhelyen az óvodások néprajzi vetélkedőjét

Terendi Viktória, a Tornyai János Múzeum néprajzkutatója nyitotta meg hétfő délelőtt a Kankalin Néptánc Együttes Komatálat hoztam címmel – idén első alkalommal – óvodások számára megrendezett néprajzi vetélkedőjét.

A vetélkedőt a hódmezővásárhelyi néptánc együttes kertvárosi székházában tartották.
Célja megismertetni a gyerekekkel Hódmezővásárhely települési értéktárának elemeit.

A feladatok között – amelyeket a táncegyüttes óvodás és kisiskolás csoportjait irányító Dora-Tóthné Szappanos Edit állított össze – szerepelt vásárhelyi kerámiaminták színezése, májusfa díszítés, az értéktárban szereplő kőfal és a mártélyi holtág fotóiból készített puzzle kirakása. Ezen kívül csoportonként egy népi játékot is bemutattak az óvodások, míg Szakáll László citerakészítő népi iparművész az egykor az Alföldön elterjedt pengetős hangszerrel ismertette meg a gyerekeket.

A felhívásra a Malom és a Nádor utcai, valamint a Kertvárosi Katolikus és a Mária Valéria Keresztény Óvoda egy-egy csoportja jelentkezett, akik komatállal is készültek és meséltek a hozzá kapcsolódó népszokásról, miszerint a szoros barátságban lévő családok gyermek születésekor a helyi finomságokat tartalmazó tállal ajándékozták meg az újszülött családját.

A rendezvény házigazdája, a vásárhelyi értéktárnak szintén részét képező, Bessenyei-díjas Kankalin Néptánc Együttes vezetője, Törökné Tárkány Katalin elmondta: örülnek, hogy az óvodák elfogadták a felkérést, és megígérte, a következő években ismét megrendezik az óvodások néprajzi vetélkedőjét.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 21. 13:46, szerda | Helyi

Október 25-től Észak-Magyarország közelebb kerül a fővároshoz

Október 25-től Észak-Magyarországot, továbbá az Észak-Alföldet érintő utasbarát és sűrűbb menetrendet vezet be a MÁV-START.

2020. Október 20. 15:35, kedd | Helyi

Október 23-án és a hosszú hétvégén változik a menetrend

Az ünnep és a háromnapos munkaszünet miatt változik a közlekedési rend.

2020. Október 20. 13:39, kedd | Helyi

Tornyai újraértékelése

Háromszáz oldalas kiadványt jelentetett meg névadójáról a vásárhelyi múzeum

2020. Október 20. 13:25, kedd | Helyi

VálóTársas: interaktív párkapcsolati színházi est Szegeden

Humor és a rögtönzések segítségével, színházi formában mutat be helyzeteket a hétköznapok párkapcsolati darálójából a VálóTársas című est.