Városlista
2020. február 25, kedd - Géza

Hírek

2020. Február 12. 11:48, szerda | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Előadássorozat indult az Emlékpontban

Előadássorozat indult az Emlékpontban

Zsindelyné Tüdős Klára, az embermentő divattervező

A vészkorszak embermentő asszonyainak tevékenységét mutatja be a hódmezővásárhelyi Emlékpont új sorozata. A keddi nyitóelőadáson Az 1944-1945-ben zsidókat, kommunistákat, erdélyi menekülteket és arisztokratákat mentő divattervező, a 2001-ben aVilág Igazakitüntetéssel elismert Zsindelyné Tüdős Klára életútját ismertette a közgyűjtemény történésze, Nagy Gyöngyi.

A Debrecenben született Tüdős Klára fiatalon köteleződött el a színházi világgal, s bár szereplésre nem vágyott, amellett, hogy az Operaház jelmeztervezőjeként dolgozott, írt darabokat, sőt még filmet is rendezett. Budapest belvárosában nyílt szalonját szívesen látogatták a közép- és a felsőosztály hölgyei keresve közkedveltté vált, a főúri és a népviseletet ötvöző ruháit, amelyeket vidékről érkezett alkalmazottai és a fővároson kívüli háziiparban dolgozó varrónők készítettek.
Második házasságát a későbbi államtitkár, majd miniszter Zsindely Ferenccel 1938-ban kötötte, s mindennapi munkája mellett 1944-től az Országos Református Nőszövetség elnöke lett.

A második világháború idején nemcsak Istenhegyi úti villájukban a svéd misszióval együttműködve, – vállalva az életveszélyt jelentő kockázatot – biztosított ellátást és az életben maradáshoz nélkülözhetetlen okmányokat több mint hetven üldözött személynek, de további két ingatlanban további százan nyertek menedéket az üldöztetés és a nyomor elől, s ő bújtatta az író Tamási Áron és Fekete István, s a később kommunista politikus, Apró Antal családját is.


A háború befejeztével a Nőszövetségben vállalt szerepet, villájukban evangelizációt és tanfolyamokat szervezve, azonban politikai nyomásra 1947-ben lemondott. Villájukat államosították, s a házaspárt az államszocialista hatalom intézkedésére kitelepítették: egy balatoni villa házmesteri tisztét kellett ellátniuk tizenkét éven át. Férje halála után egy rövid ideig Ausztráliában élő lányához költözött, majd hazatért. Lelkigondozói munkáját haláláig folytatta. 1980. áprilisában hunyt el.

Zsindelyné Tüdős Klára embermentő munkájáért Izrael Államtól 2001-ben megkapta aVilág Igaza (Yad Vashem)kitüntető címet.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 25. 10:26, kedd | Helyi

Határozott kiállás a kommunista elnyomás ellen

Makón tartott előadást az Emlékpont vezetője

2020. Február 25. 09:53, kedd | Helyi

Családi események Hódmezővásárhelyen

A Családi események keretében minden hét elején az elmúlt héten született gyermekekről, a házasságkötésekről és az elhalálozásokról tájékoztatjuk a Tisztelt Olvasókat.

2020. Február 25. 09:51, kedd | Helyi

Határrendészeti összesítő Csongrád megyéből

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba huszonkilenc határsértő Csongrád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

2020. Február 24. 14:04, hétfő | Helyi

Kiss Lajos nyomdokain haladva

Kiss Lajos nyomdokain haladva – Válogatás a Tornyai János Múzeum 2019. évi gyarapodásából című kiállítás megnyitója 2020. február 28-án, pénteken 17 órától.