Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Január 15. 17:00, kedd | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Elloptak egy feltételezett Michelangelo-festményt, mielőtt szakértő megvizsgálhatta volna

Elloptak egy feltételezett Michelangelo-festményt, mielőtt szakértő megvizsgálhatta volna

Elloptak egy feltételezett Michelangelo-festményt egy belga kisváros templomából pár nappal azelőtt, hogy egy szakértő megvizsgálta volna.

A Szent család című 16. századi kép, amely a zelei templom lelkésze, Jan Van Raemdonck szerint meghökkentő hasonlóságot mutat a reneszánsz mesternek egy brit gyűjteményben őrzött rajzával, péntek hajnalban tűnt el helyéről az oltár közelében. A hiányát - és azt, hogy a külső kapu nyitva volt - két asszony vette észre, akik reggel virágot hoztak az oltárra.

Egy közelben lakó asszony hajnali 5 órakor egy 20 év körüli férfit látott ólálkodni a templom környékén, de az illető eltűnt, amikor a nő felkapcsolta a villanyt - mondta el a pap a The Guardian című brit napilapnak.

A festményt pár nappal azelőtt lopták el, hogy a templom lelkésze által felkért elismert Michelangelo-szakértő, Maria Forcellino megvizsgálta volna.

A flandriai templom 16 éve kapta a festményt adományként Étienne Cooreman volt belga szenátortól. A lelkész szerint a kép akár 100 millió angol fontot (36,3 milliárd forint) is érhet, ha valóban Michelangelo műve.

Az egyházközségben úgy vélik, hogy a betörés egyetlen célja a vélt Michelangelo-festmény megszerzése volt, a betörők más műkincseket figyelemre sem méltattak. Több elkövetőről lehet szó, mert a fára festett kép súlya egy mázsa körül van.

Jan Van Raemdonck értetlenül áll a történtek előtt, mert csak szűk körben osztotta meg gyanúját a kép eredetéről, szerinte legfeljebb húszan tudhattak róla, családtagok, barátok, egyházközségi vezetők.

A lelkész szerint valaki talán azokból az elektronikus levelekből kapott tippet, amelyet több múzeumnak is elküldött az üggyel kapcsolatban, de amelyre egyetlen választ sem kapott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.