Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Február 08. 07:41, péntek | Bulvár
Forrás: mti

Elkezdődött a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Elkezdődött a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Lone Scherfig dán rendező The Kindness of Strangers (Az idegenek kedvessége) című drámájának világpremierjével elkezdődött csütörtök este a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale).

A világ legnagyobb filmes közönségfesztiválját utoljára vezeti Dieter Kosslick fesztiváligazgató, akit percekig tartó tapssal, állva üdvözölt a Berlinale-palota (Berlinale Palast) több ezer fős közönsége, a sorokban olyan sztárokkal, mint Andie MacDowell amerikai színésznő és a nagyjátékfilmes zsűri elnöke, Juliette Binoche Oscar-díjas francia színésznő.

A Berlinalét 2001 óta irányító Dieter Kosslick a mozi közös ünnepévé, egy "nagy közös élménnyé" tette a fesztivált, munkáját dicséri, hogy évente rendre 350 ezer jegyet adnak el a vetítésekre - emelte ki Monika Grütters német kulturális államminiszter ünnepi beszédében.

A Berlinale jellegzetessége a politikai, társadalmi kérdések iránti nyitottság is, ami különösen fontos most, harminc évvel a berlini fal ledöntése után, amikor ismét falak építéséről szólnak a politikai viták - tette hozzá Michael Müller, a tartományi rangú német főváros kormányzó polgármestere.

A fesztiválra 7861 alkotással pályáztak. Az új munkákat felvonultató 11 szekció programját összeállító munkacsoportok 334 alkotást fogadtak be. A klasszikus filmeket és kiemelkedő alkotókat bemutató szekciókkal együtt 400 alkotás látható a fesztiválon, amelyen 11 nap alatt 973 vetítést tartanak. A legnagyobb csoportot a német gyártású vagy német koprodukcióban készült művek alkotják 109 filmmel.

Az új alkotásokat tekintve Magyarországról ezúttal a rövidfilmes szekcióba hívtak meg műveket, Buda Flóra Anna Entropia és Tóth Luca Lidérc úr című munkáját.

A fesztivál felújított klasszikusokat felvonultató válogatásában Mészáros Márta Örökbefogadást tűzik műsorra február 12-én. A filmért Mészáros Márta 1975-ben - első női rendezőként és első magyar résztvevőként - vehette át a Berlinale fődíját, az Arany Medvét.

Tarr Béla 1994-ben készült alkotása, a Sátántangó felújított változatát a Berlinale Forum programjában vetítik, ahol 25 évvel ezelőtt elsöprő sikert aratott.

A fiatal filmeseknek rendezett Berlinale Talents programban idén Tasnádi Zsófia látványtervező vesz részt Magyarországról.

A Berlinale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztiválok sorában, éves költségvetése nagyjából 25 millió euró (8 milliárd forint). A szemle a magyar filmművészet számára is fontos bemutatkozási fórum, fődíját, az Arany Medvét 2017-ben Enyedi Ildikó nyerte el Testről és lélekről című alkotásával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.