Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Július 19. 10:58, péntek | Helyi
Forrás: A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata

Elkészült a Csongrád megyei gyermekvédelmi eljárásrend

Elkészült a Csongrád megyei gyermekvédelmi eljárásrend

Hétfőn, az ÁGOTA táborban írják alá ünnepélyesen a dokumentumot

Mintegy másfél éven át tartó szakmai munka eredménye az a Gyermek- és áldozatvédelmi megállapodás, amely a gyermekvédelmi jelzőrendszer szakembereinek együttműködését fűzi szorosabbra a jövőben, Csongrád megyében. A kezdeményezés fontosságát Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára, dr. Juhász Tünde, Csongrád Megye kormánymegbízottja és Kothencz János, gyermek és ifjúságvédelmi szakértő, az ÁGOTA Alapítvány létrehozója is méltatja majd az ünnepélyes eseményen.


A közös gondolkodást, a gyermek- és ifjúságvédelmi megyei eljárásrend létrehozását a Csongrád Megyei Kormányhivatal gyámügyi szakemberei kezdeményezték, tavaly márciusban. A mintegy 25 szervezetet és 150 intézményt érintő, közös munka eredményeként létrejött dokumentumot Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár jelenlétében írják alá július 22-én, hétfőn, a XXIII. Ágota tábor megnyitóján azon intézmények és szervezetek képviselői, amelyeknek faladatuk van a gyermekvédelem terén.

További információk:

Mélyen felháborította a közvéleményt 2018 februárjában az a durva bántalmazási eset, amely középiskolás diákok között történt a nyílt utcán, Szegeden. A közösségi médiában és a sajtón keresztül nyilvánosságra került agresszió ismételten ráirányította a figyelmet a gyermekvédelem és az áldozatvédelem feladataira és az erre hivatott intézményrendszer működésének fontosságára. A Csongrád Megyei Kormányhivatal éppen ezért közös gondolkodásra, valamint egységes, a jelzőrendszeri tagok feladatait rögzítő dokumentum létrehozására kérte fel tavaly márciusban a területen munkálkodókat.

Az elmúlt másfél év komoly szakmai munkával telt, hiszen a hivatal gyámügyes munkatársai több mint 150 Csongrád megyei intézményt - bölcsődét, óvodát, iskolát - látogattak végig, valamint háziorvosokat, védőnőket kerestek fel, hogy a gondozókkal, pedagógusokkal, egészségügyi szakemberekkel részletesen egyeztessék a jelzőrendszer működésének lépéseit.

Így állt össze az Együttműködési Megállapodás, amelynek résztvevői között ott van a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a Szeged-Csanádi Egyházmegye, a Szegedi Törvényszék, a megye több családsegítő illetve gyermekjóléti és népjóléti intézménye, több óvoda fenntartója valamint a tankerületi központok.
A dokumentum ünnepélyes aláírásának helyszíne is aláhúzza a kezdeményezés és a közös munka fontosságát. A megállapodás létrehozásában is érintett Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója, amely az ÁGOTA – Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért – Alapítvánnyal együttműködésben már több mint két évtizede szervez tábort az állami gondoskodásban élő gyermekek számára.

Az aláírás XXIII. ÁGOTA tábor nyitónapján, 2019. július 22-én, a 14 órakor kezdődő megnyitó után lesz. A Csongrád megyei gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjai látogatást tesznek az Állami Gondozottak Országos Találkozóján, és szervezeteik képviseletében itt látják el a vezetők kézjegyükkel a dokumentumot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.