Városlista
2024. június 19, szerda - Gyárfás

Hírek

2011. Július 25. 14:41, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Elkerülhető a májrák

Elkerülhető a májrák

Ha a rizikócsoportba tartozó májbetegek félévente eljutnának egy néhány perces, fájdalmatlan ultrahangvizsgálatra, nagyobb esély lenne arra, hogy még idejében felfedezzék egy esetleges májrák figyelmeztető jeleit.

A májrák az esetek többségében egy régóta fennálló májbetegség talaján fejlődik ki: tíz májrákos betegből kilencnek korábban májcirrózisa alakult ki, amiről vagy volt tudomása vagy nem. Ha a rizikócsoportba tartozó májbetegek félévente eljutnának egy néhány perces, fájdalmatlan ultrahangvizsgálatra, nagyobb esély lenne arra, hogy még idejében felfedezzék egy esetleges májrák figyelmeztető jeleit. Az időben felfedezett daganat megműthető, az idejében megkezdett terápia számottevően jobb életkilátásokat nyújt.

Társadalmi tudatformálás a családi tragédiák megelőzéséért

A közöttünk élő májrákos betegek egy jelentős része még nem tud betegségéről, mert náluk egyelőre nincsenek tünetei, közülük nagyon sokan valószínűleg túl későn is fognak értesülni a bajról, mert nem jutnak el rendszeresen orvosi kontrollvizsgálatokra. A 2011-ben meghirdetett sajtókampánnyal ezen igyekeztek változtatni. Az országszerte dolgozó szerkesztőségektől beérkezett 29 pályamunka értékelése és a díjátadás mellett e problémát járjuk körbe a 2011. július 28-i sajtótájékoztatón.

A Magyar Rákellenes Liga, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége által kiírt, a Rákgyógyítás magazin médiapartnerségével, a Bayer Hungária Kft. támogatásával lebonyolított sajtókampányt lezáró, a májzsugorodás és a májrák hazai problémáit középpontba helyező sajtótájékoztatóra csütörtökön kerül sor.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: rák

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 19. 06:00, szerda | Belföld

A KDNP kilép az Európai Néppártból és annak frakciójából

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) távozik az Európai Néppártból (EPP) és annak frakciójából, miután Magyar Pétert kedden az EPP mégis felvette - közölte Semjén Zsolt pártelnök és Hölvényi György EP-képviselő az MTI-vel.

2024. Június 19. 06:00, szerda | Belföld

Hőség- Harmadfokú riasztás lépett életbe

Harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére szerda nulla órától szombat éjfélig az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján

2024. Június 18. 12:04, kedd | Belföld

MÁV-Start: indul az Intercity Splitbe

Kedden este indul Budapestről Splitbe az idei első Adria InterCity. Augusztus második feléig szinte mindegyik Adria InterCitynek magas a kihasználtsága.

2024. Június 18. 12:01, kedd | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: területvédelmi tartalékosokat toborzunk!

Szükség van a bátrakra, minél több olyan honfitársunkra, aki megvédi Magyarországot és akivel erősebb a társadalmunk.