Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Július 15. 14:41, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Elkerülhető a gipsz

Elkerülhető a gipsz

Egy skót sebész mutatta be azt az új műtéti technikát, amelynek köszönhetően bizonyos sérülések esetén nem lesz többé szükség arra, hogy a páciens végtagjait begipszeljék.

A beavatkozás lényege, hogy laparoszkópos eljárás (vagy más néven kulcslyuk-sebészeti eljárás) során belülről hozzák helyre a sérült ínszalagot.

A gipsz lényege, hogy amennyiben szalagsérülés következik be valamelyik végtagban, úgy a merev kötés mozdulatlanul tartja a szalagot a gyógyulásig, így az nem szakad el. A gipsz azonban kényelmetlen, az alatta lévő bőr kisebesedik és lehámlik, ráadásul a mozdulatlanság miatt az izmok is megmerevednek, ami miatt a pácienseknek a kötés levétele után sokszor terápiára kell járniuk.

Egy skót sebész, Gordon Mackay professzor azonban egy olyan eljárást dolgozott ki, amely fölöslegessé teheti a gipsz használatát, ráadásul csupán minimálisan invazív. A lényege, hogy egy apró vágáson keresztül egy tartó szalagot rögzítenek a sérült szalagokhoz, amely nem engedi nyúlni a sérült szalagot, ugyanakkor nem akadályozza a mozgást.

A beavatkozást eddig már 20 embernél végezték el, elsősorban élsportolóknál, hiszen számukra kifejezetten fontos, hogy a felépülés minél rövidebb időt vegyen igénybe. Mivel a technikára eddig nem volt panasz, így Mackay professzor megpróbálja szélesebb körben is bevezetni az eljárást.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: sebész

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.