Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Június 09. 06:00, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Elítélték a pásztói csecsemőgyilkost

Elítélték a pásztói csecsemőgyilkost

Jogerősen 13 év fegyházbüntetést szabott ki a Fővárosi Ítélőtábla kedden az ügy vádlottjára a pásztói csecsemőgyilkosság ügyében.

A nő 2018-ban újév napján végzett újszülött gyermekével, majd feldarabolta, és a patakba dobta, hogy eltitkolja szülését élettársa elől.

Az első fokon eljáró Balassagyarmati Törvényszék által korábban megállapított tényállás szerint a vádlott 2009-től élt együtt élettársával. A férfi verbálisan rendszeresen bántalmazta őt és gyakran elzavarta otthonról. Két közös gyermekük született (2012-ben, illetve 2016-ban), és közösen nevelték a nő előző kapcsolatából született gyerekét is. A második közös gyerek születése után úgy döntöttek, hogy nem vállalnak több utódot.

A nő 2017 nyarán ismét várandós lett. Úgy döntött, hogy eltitkolja terhességét.

A vádlott a szilvesztert ismerősei körében töltötte, majd 2018. január 1-jén reggel hazafelé egy pataknál elfolyt a magzatvize. Ekkor bement egy híd alá, ahol megszülte gyermekét. A csecsemő felsírt, az anya gyermekével a mentőállomáshoz indult, hogy az újszülött megfelelő ellátást kapjon.

A mentőállomás bejárata azonban zárva volt, a bejárat melletti gombot pedig az anya nem használta. Idővel visszaindult a hídhoz, és miután a szülést titokban akarta tartani, úgy döntött, hogy megszabadul az újszülöttől, testét feldarabolja, és eltünteti.

A vádlott a pataknál többször az újszülött fejére ütött, megszorította a nyakát, majd testét feldarabolta, és a patakba szórta. Ezután egy közelben lakó kolléganőjének lakására ment.

A bíróság szerint a nő a cselekmény elkövetésekor nem szenvedett kóros elmeállapotban, amely a beszámítási képességét kizárta vagy korlátozta volna.

A Balassagyarmati Törvényszék 2020. december 2-án a vádlottat tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés miatt 13 év fegyházra ítélte azzal, hogy a nő a legkorábban a szabadságvesztés kétharmadának letöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

Az elsőfokú ítélet ellen a vádlott enyhítésért fellebbezett, így került az ügy másodfokon az ítélőtáblára.

Kedden a másodfokú bíróság lényegében helybenhagyta az elsőfokú döntést, a kiszabott büntetéssel egyetértve kifejtette, hogy a büntetlen előéletű vádlott maga is párkapcsolati erőszak alanya volt, anyai szerepét az élettárs gyermekekhez való viszonya határozta meg, ezért titkolta terhességét, a szülés után pedig felmerült benne a gyermek ellátása. A cselekmény jellege és a nő elkövetés utáni magatartása miatt ugyanakkor enyhítésre nem láttak lehetőséget.

A táblabíróság másodfokú ítélete jogerős.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.