Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. November 15. 05:00, péntek | Bulvár
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:

Elhunyt a Schindler listája és a Gladiátor Oscar-díjas producere

Elhunyt a Schindler listája és a Gladiátor Oscar-díjas producere

Nyolcvanhét évesen Zágrábban csütörtökön elhunyt Branko Lustig kétszeres Oscar-díjas filmproducer.

A nemzetközileg elismert producer a legjobb film kategóriában 1994-ben a Schindler listája, 2001-ben pedig a Gladiátor című filmmel nyerte el a rangos kitüntetést.

Branko Lustig 1932-ben született Eszéken. Zsidó származása miatt a második világháborúban az auschwitzi és a bergen-belseni koncentrációs táborban is raboskodott. Több családtagja is a különböző európai koncentrációs táborokban tűnt el. Fogva tartásának tapasztalatait beleszőtte a Schindler listája című, Steven Spielberg rendezte filmjébe, így meggyőzően tudták ábrázolni a koncentrációs táborok nyomasztó világát.

Az ötvenes évek elején a zágrábi színházművészeti akadémián tanult színészetet, valamint több filmen is dolgozott, először felvételszervezőként, később rendezőasszisztensként. Lustig 1988-ban költözött Amerikába, filmigazgatója és producere volt több mint száz horvát, koprodukciós és külföldi filmnek, köztük A Sólyom végveszélyben, a Hannibal, a Mennyei királyság, a Bor, mámor, Provence és az Amerikai gengszter című produkcióknak.

Tíz évvel ezelőtt költözött vissza Zágrábba feleségével. Abban az évben elnyerte Zágráb díszpolgári címét "kiemelkedő hozzájárulásáért a demokratikus társadalom, valamint a filmművészet és a megértés kultúrájának előremozdításáért".

A Schindler listájáért kapott Oscar-szobrocskát 2015-ben a jeruzsálemi Jad Vasem intézetnek adományozta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára