Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2019. November 11. 16:33, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Elbúcsúztak a tavalyi díjazottak alkotásai

Elbúcsúztak a tavalyi díjazottak alkotásai

Tárlatvezetés Svájcból, a világhálón át

A 2018. évi, 65. Vásárhelyi Őszi Tárlat három kiemelt alkotójának műalkotásaiból az idei képzőművészeti seregszemle kiállításmegnyitójával egy napon, október 5-én nyílt kiállítás a Tornyai János Múzeumban, amely vasárnap tárlatvezetéssel búcsúzott a látogatóktól. A Rudnay-ösztöndíjat elnyert, s jelenleg Svájcban tartózkodó Kaliczka Patrícia festőművésza világhálón keresztül avatta be a finisszázs résztvevőit alkotói világába.

Az elmúlt bő egy hónapban három fiatal művész mutathatta be alkotásait egy-egy önálló kiállításon a vásárhelyi közgyűjteményben. Mindhárman a közelmúltban végeztek a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, s egyaránt szívesen nyúlnak a hagyományos képzőművészeti toposzokhoz.

– Figurális alkotónak tartom magam, de sok absztrakt elemet is alkalmazok – mondta el a Fehér Eufrátesz című kiállítást jegyző Kaliczka Patrícia, aki arról is beszélt, hogyan sűríti egy képbe az évezredek során a tér egy pontján megtörtént eseményeket, vagy hogyan jeleníti meg egy festményben a csendélet és a tájkép végletesen különböző dimenzióit.
A tavalyi Tornyai-plakettes alkotó, Ámmer Gergő szobrászművészA tökéletlenség harmóniájacímű kiállításánGál Petra kurátor asszisztens kalauzolta a látogatókat, hangsúlyozva, hogy a művész szívesen nyúl bibliai és mitológiai témákhoz, míg alkotása során a gipsztől az andezitig a rendelkezésre álló alapanyagok széles palettáján bizonyítja, hogy az önthető, s a formában megszilárduló textúráktól a legkeményebb vulkanikus kőzetekig képes az anyagot gondolatai kifejezéseinek szolgálatába állítani.

Rózsa Luca Sára a Fiatal Festők Nívódíját nyerte el a 65. Vásárhelyi Őszi Tárlaton, s rendezhette megThy will be donecímmel önálló tárlatát az idei kortárs kiállítás-sorozatban. A nagyméretű vásznakon a művész – mint ahogyan ezt Gál Petra a finisszázs résztvevőinek elmondta – a reneszánszban az uralkodók és magas tisztséget viselő személyek ábrázolásakor használt kompozícióban és jelképekkel felruházva ábrázolta figuráit, amelyeket azonban nemcsak személyiségüktől, de nemi besorolás lehetőségétől is megfosztott, ezzel adva széles lehetőséget az általánosításra.

Míg a tavalyi díjazottak kiállításai vasárnap bezártak a látogatók előtt, az Alföldi Galériában december 1-jéig nyílik lehetősége a művészetkedvelő közönségnek megtekinteni a 66. Vásárhelyi Őszi Tárlatot, melyen november 15-én a kurátorok, míg a zárónapon a fődíjas alkotó tart vezetést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.