Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2015. Szeptember 29. 14:11, kedd | Helyi
Forrás: Takács-Tóth Andrea

Együttműködésből kiváló

Együttműködésből kiváló

Hatodik alkalommal rendezték meg a „Neighbours” elnevezésű magyar-szerb közös gyakorlatot a szerb 1. Szárazföldi Dandár és az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóaljának közreműködésével.

A gyakorlat a idén a hajdúhadházi lő- és gyakorlótéren volt.

Az egyhetes cserekiképzés ideje alatt a két ország katonái a különböző kiképzési tapasztalataikat osztották meg egymással és építették be a gyakorlatba. A kiképzési program rendezését- és helyszínét tekintve rotációs alapon működik, így az idei év házigazdája Magyarország volt.

A gyakorlaton a raj- és szakaszszintű hagyományos katonai hadviselés eljárásait és a magyar szakasz felépítését sajátíthatták el a szerb katonák magyar kollégáik segítségével. A cserekiképzés ideje alatt több, közösen begyakorolt mozzanatot építettek be a katonák egy komplex feladatba. A gyakorlat zárónapján a két nemzet katonái azt mutatták be, hogyan tudnak a harcjárművekkel egy támadó feladatot végrehajtani. Ennek lényege, hogy a járőrök több irányból kaptak támadást,amelyet összehangoltan kellett leküzdeniük.

A gyakorlat bemutatónapján részt vett Zseljko Petrovic dandártábornok, a szerb 1. dandár parancsnoka. A szerb katonai vezető a kiképzés végén elismerését fejezte ki a katonáknak, akik - mint fogalmazott - kiválóan hajtották végre a rájuk bízott feladatokat. A zárónapra ellátogatott továbbá Dusko Dekic alezredes Szerbia katonai attaséja.

Ezt követően Szpisják József dandártábornok, a Magyar Honvédség Kiképzési és Doktrinális Központ parancsnoka szólt a két nemzet egyenruhásaihoz. „ Az látszott, hogy Önök nagyon motiváltak voltak, rendkívül fontos ez számunkra, hogy a szomszédos országainkkal úgy hajtsuk végre a gyakorlatokat, hogy értsük egymás gondolatát. Ez a gyakorlat mind a magyar mind pedig a szerb katonáknak kiváló lehetőség az együtt gondolkodásra. Úgy láttam, hogy,Önök minden mozzanatát kihasználták a kiképzésnek, hogy fejlődni tudjanak és tanuljanak egymástól.”–hangsúlyozta Szpisják József dandártábornok.

A tervek szerint jövőre Szerbia ad otthont a Neighbours gyakorlatnak.

(Fotó: Takács-Tóth Andrea)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:47, szerda | Sport

Eszter & Csabi a Rally Hungary-n

2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben.

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 22:40, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa. A Balaton Park Circuit magyar vonatkozású legnagyobb sikere, Bucsi Attila szereplése a versenyhétvégén a