Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Január 27. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egységes elektronikus számlázási és könyvelési rendszerre volna szükség az áfacsalás ellen

Egységes elektronikus számlázási és könyvelési rendszerre volna szükség az áfacsalás ellen

Általános és egységes elektronikus számlázási és könyvelési rendszer kiépítése lehetne az egyik megoldás az áfacsalás megakadályozására – mondta a Magyar Nemzetnek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi elnökhelyettese. A lap Sors Lászlótól megtudta: tavaly több mint 1400 esetben indult nyomozás áfacsalás miatt, a felderített ügyek szereplői nagyjából 79 milliárd forint kárt okoztak az államkincstárnak.

A bűnügyi vezető szerint manapság jóformán minden áruházlánc polcaira eljuthatnak azok a termékek, amelyek után a kereskedelem valamely szereplője korábban nem fizette meg az áfát. Adócsalás gyanúja merülhet fel valamennyi olyan esetben, amikor egy bolt jóval a beszerzési ár alatt kínál nagy mennyiségben valamilyen árucikket. Megjegyezte: ez nem jelenti azt, hogy a bolthálózatok önmagában ezzel bűncselekményt követnének el, más kérdés, hogy etikus-e gyanúsan olcsó termékkel üzletelni.

A NAV elnökhelyettese kitért arra is: az uniós számításokon alapuló becslések ezermilliárd forintra teszik azt a kárt, amit egy év alatt az áfacsalás - valamint az egyéb okok miatt kieső áfabevétel - okoz a magyar költségvetésnek. Nyilvánvaló, hogy a büntetőjog, a bűnüldözési eszközrendszer hatékonysága egy ponton túl nem fokozható. Ezért jogalkotási, technológiai újításokra is szükség lenne - vélekedett Sors László -, például arra, hogy létrehozzák a könyvelés és a számlázás egységes, elektronikus rendszerét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.