Városlista
2020. október 22, csütörtök - Előd

Hírek

2015. Szeptember 23. 12:04, szerda | Belföld
Forrás: Lenger Varga Péter - fotó: police.hu

Egyre több a fix sebességellenőrző

Egyre több a fix sebességellenőrző

Folyamatosan végzi a rendőrség a fix sebességellenőrzők telepítését az országban, így hamarosan a közlekedők már úton-útfélen találkozhatnak ilyen berendezéssel.

A rendőrség szerint még azonban „csak” a sebességet mérik, az egyéb szabálysértéseket csak tesztelést követően figyelik a kamerák.

Országszerte egyre több helyen találkozhatunk kihelyezett új típusú, fix sebességellenőrzőkkel, folyamatosan végzi ugyanis a rendőrség a berendezések telepítését. Az információ az Országos Rendőr-Főkapitányság Kommunikációs Szolgálata is megerősítette, részleteket, így a pontos helyszíneket azonban egyelőre még nem árulta el. A hatóság azt viszont korábban kifejtette, hogy év végéig összesen 365 új típusú – Komplex Közlekedési Ellenőrző Pontot – hoz létre.

„A rendszer kiépítése ütemszerűen zajlik, az első néhány ellenőrzési helyen már elkészült az infrastruktúra, az ellenőrző eszközöket is felszerelték, azonban csak az eredményes tesztek követően indul be ezekkel a sebességellenőrzés” – közölte a rendőr-főkapitányság.

Ezek a készülékek, ahogyan a rendőrség új mobil sebességellenőrzői is, képesek a sebesség mellett számos egyéb szabálysértés is rögzíteni. A rendőrség szerint egyelőre csak az alapfunkcióik működnek, így a sebességmérés, automatikus rendszámfelismerés, forgalomszámlálás és forgalomtorlódás jelzés. Más közlekedési jogsértések dokumentálására – biztonsági öv használatának elmulasztására, szabálytalan sávváltásra, záróvonal átlépésre, a leállósáv vagy buszsáv jogszerűtlen használatára, a tiloson áthajtásra, a kanyarodás, irányváltoztatás szabályainak megszegésére – csak alapos tesztelést követően kerülhet majd sor.

A teljes beüzemelésről, ahogy az ORFK fogalmazott, a korábbi gyakorlatuknak megfelelően a sajtón keresztül időben tájékoztatja majd a közlekedőket. Az elképzelések szerint azonban 2016 elejétől már csak elvétve találni majd olyan kritikus közúti csomópontot az országban, ahol egy szabályszegés rejtve marad a rendőrség figyelő kameraszemei elől.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 22. 07:00, csütörtök | Belföld

Antigén gyorsteszteket használnak a mentők

Úgynevezett antigén gyorsteszteket használnak a mentők az új koronavírus kimutatására, amely 97 százalékos hatékonysággal működik - közölte az Országos Mentőszolgálat főigazgatója szerda reggel az M1 csatornán.

2020. Október 22. 05:00, csütörtök | Belföld

Változik a volánbuszok közlekedési rendje a következő ünnepnapokon

Az október 23-i és a november 1-jei ünnepnapokon, valamint az őszi szünet ideje alatt változik a helyközi és a Volánbusz üzemeltetésében lévő helyi járatok közlekedési rendje.

2020. Október 22. 05:00, csütörtök | Belföld

A fertőzési láncok megszakítását is szolgálja az őszi szünet

A koronavírus-fertőzési láncok megszakítására is alkalmas lehet a pénteken kezdődő őszi szünet az iskolákban - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára szerdán az M1 csatornán.

2020. Október 22. 05:00, csütörtök | Belföld

A légszennyezés évente 1250 euróba kerül minden egyes európai számára

A légszennyezés miatt bekövetkezett betegségek kezelésével és az elhalálozással járó kiadások az európaiak számára évente átlagosan 1250 euróba (mintegy 450 ezer forint) kerülnek fejenként,