Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. Augusztus 31. 15:32, szerda | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Egyéni látásmódokkal és újszerű technikákkal Jézusról

Egyéni látásmódokkal és újszerű technikákkal Jézusról

Csütörtökön nyílik az Emlékpontban a Jézus élete című tárlat

Az efZámbó István, Tábori Csaba és Aknay János festményeiből álló, Jézus élete című kiállítás csütörtökön este hatkor nyílik meg az Emlékpontban. A tárlat anyagát a megnyitó előtt egy nappal mutatták be a sajtó képviselőinek a közgyűjtemény galériájában.

– A hódmezővásárhelyi a tizenkilencedik helyszíne a 2012-ben létrehozott kiállításnak, amelynek különlegessége, hogy a több ezer éves történetet modern és újszerű művészi látásmóddal és eszközökkel mutatják be az alkotók – jelentette ki az Emlékpont intézményvezetője. Miklós Péter a sajtótájékoztatón hozzátette: a tárlat a Hetednapi Adventista Egyházzal együttműködésben látható Vásárhelyen, amelyet az egyház elnöke, Ócsai Miklós, valamint Bálint Gabriella hódmezővásárhelyi önkormányzati képviselő nyit meg a közgyűjteményben szeptember első napján. Az alkotásokat és tárlat koncepcióját Nátyi Róbert művészettörténész méltatja.

Miklós Péter a kiállítás sokoldalúságát hangsúlyozva felhívta a figyelmet, hogy miközben a látogatók ismereteket szerezhetnek az emberiség egyik nagy történetéről, Jézus életéről, lehetőséget kapnak elmélyülni a modern képzőművészeti irányzatokban, mindezt nem sablonos és didaktikus formában, hanem újszerű alkotási módszerek és nem egyszer provokatív látásmódokon keresztül.

efZámbó István Munkácsy-díjas festőművész, kiváló zeneszerző és szövegíró, a magyar underground és alternatív kultúra ikonikus alakja. Aknay János Kossuth-díjas képzőművész gyakori kiállítója a Vásárhelyi Őszi Tárlatoknak is, míg a kiállítás központi elemét, és egyben Jézus életének is központi pillanatát, a kereszthalált szimbolizáló keresztet Tábori Csaba alkotásai díszítik. A kiállítás részét képezik a keresztet díszítő festmények előtanulmányaiul szolgáló színes grafikák is.

Az október 12-ig látható kiállításhoz tíz ingyenesen látogatható előadás is kapcsolódik, amelyek Jézus életét és korát mutatják be egy-egy sajátos nézőponton keresztül, az előadók között szerepel jogász, mentálhigiénés szakember, történész, teológus és orvos is.

A Jézus élete című kiállításhoz kapcsolódik egy általános és középiskolás diákok részére hirdetett rajzpályázat is. A kiállító művészek által is feldolgozott 21 bibliai szakasz témáit a gyerekek szemszögén át bemutató pályamunkákat szeptember 30-ig várják az Emlékpontban, s ezt követően a kiállítás zárásáig a művészek alkotásaival egy térben lesznek láthatók a fiatalok képei. Valamennyi pályázó részesül jutalomban, míg a legjobb alkotásokat a Hézső Ferenc Munkácsy-díjas hódmezővásárhelyi festőművész vezette zsűri választja ki, amelyek készítői pénzjutalomban részesülnek.

Az eredményhirdetésre és a kiállítás ünnepélyes zárására október 12-én kerül sor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.