Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2014. Május 20. 11:40, kedd | Helyi
Forrás: (Göbl Vilmos-sajtóreferens)

Egyedülálló vizsgálat Hódmezővásárhelyen

Egyedülálló vizsgálat Hódmezővásárhelyen

Az élsportolókat, az olimpikonokat versenyek előtt, valamint a legjobban felszerelt klinikai osztályokon kezeltek fizikai erőnlétét, valamint egészségét terheléses, vagy más néven sportlaboratóriumokban vizsgálják.

Ez olyan, mint ha egy konditeremben bicikliznénk vagy futnánk, miközben a legmodernebb orvosi műszerek figyelik teljesítményünket, a tüdőnk, szívünk működését. A vizsgálathoz szükséges spiroergométer csak kevés városban érhető el Magyarországon, a vizsgálat is költséges.A GOP-1.1.1-11-2011-0081 pályázati támogatásnak köszönhetően ez év tavaszán Hódmezővásárhelyen 150 diák kap lehetőséget arra, hogy ingyenesen részt vegyen egy spiroergometriás vizsgálaton, azaz mintegy 15 perc szobakerékpározás közben edzettségéről és erőnlétéről is pontos képet kap. A vizsgálat nem jár fájdalommal, nem történik vérvétel, és egészségügyi, orvosi felügyelet mellett történik.

Május 20-án, kedden 17 óra 30 perckor Katona Márta professzor asszony szakmai felügyeletével kerül sor a vásárhelyi diákok vizsgálatára.

Katona Márta az idei évben az egészségügyben adományozható egyik legrangosabb elismerést, Batthyány-Strattmann László-díjat kapott. A Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinika és Gyermek-egészségügyi Központ egyetemi tanára korábban már kapott Fonó Renée-, Bókay János- és Virginia Apgar-díjat is a gyermekgyógyászatban végzett munkájáért, tavaly pedig az egyetem Szent-Györgyi-emlékérmét is átvehette.

Katona Márta 1976-ban szerzett diplomát Szegeden, azóta a gyermekklinikán dolgozik. Gyermekgyógyász, gyermekkardiológus és újszülött-gyógyász szakvizsgát is szerzett, néhány éve magzati szívultrahangot is végez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.