Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Július 29. 11:02, hétfő | Helyi
Forrás: A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata

Egyedülálló gyermekvédelmi eljárásrend Csongrád megyében

Egyedülálló gyermekvédelmi eljárásrend Csongrád megyében

Az állami gondozásban élő fiatalok országos találkozóján, a 23. alkalommal megrendezett Ágota Tábor nyitónapján írták alá azt a dokumentumot,

amely a gyermekvédelmi jelzőrendszer szakembereinek együttműködését fűzi szorosabbra a jövőben, Csongrád megyében. A Gyermek-, és ifjúságvédelmi eljárásrend megalkotását példaértékűnek nevezte Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára.

Mintegy másfél éven át tartó szakmai munka eredménye az a megállapodás, amelynek létrejöttében a Csongrád Megyei Kormányhivatal gyámügyi szakembereinek kezdeményezésére 25 megyei szervezet több mint 200 intézményének gyermekvédelmi feladatokat ellátó munkatársa vett részt. A hatóság az után kérte a jelzőrendszerben munkálkodó szakemberek közötti szorosabb együttműködést, hogy tavaly tavasszal a közvéleményt mélyen felháborító durva bántalmazási eset történt középiskolás diákok között, a nyílt utcán, Szegeden.

Dr. Juhász Tünde az aláírás előtt elmondta: a dokumentum célja egyrészt, hogy a hatóság reflektáljon a nyilvánosság elé kerülő gyermekbántalmazások, családon belüli erőszakos cselekmények kapcsán felmerülő felelősség kérdésére. A kormánymegbízott szerint köszönet illet minden egyes védőnőt, óvodai, iskolai pedagógust, gyermekorvost, aki lelkiismeretesen jelzi az illetékes hatóságok felé, ha egy gyermeket veszélyeztetettnek lát. Ugyanakkor a jelzést megtenni nem pusztán egy lehetőség, hanem kötelesség – ezt nyomatékosítja a most aláírt megállapodás. Az ebben foglaltak garanciát teremtenek arra, hogy a hatóság időben közbeléphessen a segítségre szoruló kiskorú érdekében – hangsúlyozta a kormányhivatal vezetője.

Fülöp Attila országosan egyedülállónak nevezte az eljárásrend megalkotását. A szociális ügyekért felelős államtitkár szerint a gyermekvédelem sarokpontja a jelzőrendszer tagjainak együttműködése a mindennapi feladatok területén végzett, összehangolt munka. A szakpolitikus követendő példának nevezte a Csongrád megyei megállapodás aláírását a többi megye számára is.

Kothencz János gyermek és ifjúságvédelmi szakértő, az ÁGOTA - Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért - Alapítvány létrehozója úgy ajánlotta a jelenlévő gyermekvédelmi szakemberek figyelmébe a Csongrád Megyei Kormányhivatal kezdeményezését, amely mindenki figyelmét ráirányítja a felelősség kérdésére. Ez ugyanis túlmutat a jelzőrendszeri tagok munkáján.

Az Együttműködési Megállapodáshoz összesen 25 szervezet csatlakozott, a résztvevők között ott van a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a Szeged-Csanádi Egyházmegye, a Szegedi Törvényszék, a megye több családsegítő illetve gyermekjóléti és népjóléti intézménye, több óvoda fenntartója valamint a tankerületi központok.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 19. 07:24, péntek | Kék hírek

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

Két ember meghalt, miután három autó összeütközött a XVIII. kerületben, a 4-es főút Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető szakaszán, a Billentyű utcánál, a vétkes sofőr elmenekült, ezért hajtóvadászatot indítottak után

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.