Városlista
2023. január 29, vasárnap - Adél

Hírek

2022. Március 04. 07:00, péntek | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Egy több külföldi cég fordít hátat Oroszországnak

Egy több külföldi cég fordít hátat Oroszországnak

Tovább gyarapodott azoknak a külföldi cégeknek a listája, amelyek felhagynak oroszországi tevékenységükkel, illetve az Oroszországgal történő kereskedéssel.

A német Mercedes-Benz Group AG autógyár csütörtökön bejelentette, hogy további intézkedésig felfüggeszti az autók exportját és gyártását Oroszországban. A Daimler Mercedes-Benz 2019 áprilisában nyitott személygépkocsikat gyártó üzemet a moszkvai régióban.

A Volkswagent követően leánycége, a Skoda is arról számolt be, hogy leállítja autói összeszerelését Oroszországban, illetve a márka exportját. A Skoda kalugai gyárában állították össze a Skoda Rapidokat, illetve Nyizsnyij Novgorodban a Skoda Kodiaq és Skoda Karoq crossovereket és a Skoda Octavia Liftbacket.

Az Ukrajna ellen február 24-én kezdődött orosz háborúra válaszul már számos vezető járműipari cég döntött úgy, hogy felfüggeszti az Oroszországba irányuló szállítást, illetve ha volt, a gyártást. Ilyen cég az Audi, a General Motors, a Volvo, a Mitsubishi, a Harley-Davidson, a Ford, a BMW és Jaguar Land Rover.

Ugyancsak csütörtökön jelentették be, hogy az IKEA svéd bútor- és háztartási cikkeket gyártó és értékesítő cég szintén felfüggeszti az oroszországi értékesítést és a fehéroroszországi működését. A 2021 augusztus végéig tartó pénzügyi évben az IKEA 31 százalékkal növelte eladásait Oroszországban (a vállalat nem hozta nyilvánosságra a bevétel összegét).

Az IKEA dán versenytársa, a bútor- és háztartási cikkeket üzemeltető JYSK kiskereskedő, a honlapjára feltett közlemény szerint, felfüggesztette az értékesítést Oroszországban. A JYSK jelezte, hogy oroszországi üzletei, beleértve az online üzleteket is, ideiglenesen zárva tartanak. Az első oroszországi JYSK-üzlet 2020 júniusában nyílt meg Moszkvában. A cég honlapja szerint hálózatának jelenleg 13 üzlete van Oroszországban.

Az ugyancsak kiskereskedelmi H&M már korábban felfüggesztette az értékesítést Oroszországban.

Címkék: bojkott, cég, oroszország

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 29. 08:23, vasárnap | Külföld

Cseh elnökválasztás - Petr Pavel nyerte a választást

Petr Pavel nyugalmazott tábornok nyerte a cseh államfőválasztást - derült ki a statisztikai hivatal jelentéséből az összes szavazókörzetben leadott és összeszámlált szavazatok alapján.

2023. Január 27. 13:59, péntek | Külföld

Az EU meghosszabbítja az Oroszország elleni gazdasági szankciókat

Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket - közölte a testület pénteken.

2023. Január 27. 06:49, péntek | Külföld

Ukrán légierő: több mint félszáz rakétával támadtak az oroszok

Oroszország 55 rakétát lőtt ki Ukrajnára, ebből a légvédelem 47-et semmisített meg, három H-59-es rakéta pedig nem ért célba - közölte csütörtökön az ukrán légierő parancsnoksága.

2023. Január 27. 06:47, péntek | Külföld

Partig sodródott tengeri aknát semmisítettek meg Romániában

A Duna-delta Szentgyörgy-ágának torkolatánál partig sodródott tengeri aknát semmisített meg a román haditengerészet egy különítménye csütörtökön.