Városlista
2020. augusztus 13, csütörtök - Ipoly

Hírek

2020. Július 21. 11:27, kedd | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Tornyai János Múzeum

Egy nő, aki titokban kilépett a fénybe

Egy nő, aki titokban kilépett a fénybe

A Tornyai János Múzeum anyagaiból készült kisfilm Máriról

Kovács Mária (1883-1977) festőművészről készített rövidfilmet Borbás Edina hódmezővásárhelyi születésű író, televíziós szerkesztő-műsorvezető a 6. Kulturális Filmek Fesztiváljára. A Mári, a nagy festő árnyékában című alkotás szakmai és háttéranyagát a Tornyai János Múzeum biztosította, a dokumentumfilmben Kovács Mári életét és művészetét Nagy Imre művészettörténész, a Tornyai-múzeum nyugalmazott igazgatója és Szenti Tibor író, néprajzkutató mutatja be.

Az idei filmverseny témája a Kárpát-medencei helyi magyar kultúra volt, így esett Borbás Edina választásra Tornyai egykori cselédjére, múzsájára, aki autodidakta módon elleste a mester ecsetvonásait és maga is (elismert) festővé vált. „Tornyai János (1869-1936), alföldi festőóriás Bús magyar sors című képét a művész önéletrajzként aposztrofálta. A magány, és elhagyatottság árnyékában azonban megbújt egy fiatal nő, aki éveken át szolgálta és szerette a festőt. Egy nő, aki titokban kilépett a fénybe. Kilépett a festő árnyékából, a lila, sötét felhők alól és kifestette magából a szeretetet és a szépet.” – olvasható az öt és fél perces film ajánlójában.

A filmversenyre nevezett alkotásokat a közönség jutathatja be a versenyprogramba, a fesztivál közösségi média felületein augusztus 10-ig van mód szavazni.

A Mári, a nagy festő árnyékában című film az alábbi linken tekinthető meg: https://youtu.be/YA0NygFySMQ

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 12. 11:17, szerda | Helyi

OrgonaPont az Ótemplomban

Augusztus 22-én, szombaton 20 órai kezdettel a Filharmónia Magyarország szervezésében ismét OrgonaPont hangversenynek ad otthont a hódmezővásárhelyi Református Ótemplom.

2020. Augusztus 12. 11:01, szerda | Helyi

Augusztus 20-tól Székesfehérvár és Esztergom térségében folytatódik a vasúti és a buszközlekedés összehangolása

Folytatódik a vasúti, közúti személyszállítási menetrendek harmonizációja, ezért augusztus 20-tól megváltozik a Volánbusz Székesfehérvár, valamint Esztergom térségét a fővárossal összekötő autóbuszjáratainak menetrendje.

2020. Augusztus 10. 16:20, hétfő | Helyi

Vasúti utazási kedvezmény a kitűnő tanulóknak ajándékozott cirkuszi belépőhöz

A MÁV-START csatlakozott a Fővárosi Nagycirkusz kezdeményezéséhez, miszerint a kitűnő bizonyítvánnyal rendelkező diákok cirkuszi belépőt kapnak.

2020. Augusztus 10. 15:49, hétfő | Helyi

Második arany

A szakma legrangosabb nemzetközi versenyének számító londoni IWSC-n is, kiemelkedően magas pontszámmal aranyat nyert az Opera Gin Budapest