Városlista
2020. július 6, hétfő - Csaba

Hírek

2019. Október 16. 09:53, szerda | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Egy hiteles kötet a kormányzóról

Egy hiteles kötet a kormányzóról

Az Emlékpontban bemutatták a magyarul most megjelent Horthy-könyvet

Csak egy fölsőbb szintű elrendelésnek tudhatom be, hogy egy Horthy Miklósról szóló kötettel és annak kiadásával kezdjek el foglalkozni – jelentette ki Edgar von Schmidt-Pauli: Horthy Miklós című könyvének hódmezővásárhelyi bemutatóján a kiadó, Máthé Erika.

Az egyébként régiség- és műtárgykereskedelemmel foglalkozó hölgy Nagy Gyöngyivel, az Emlékpont történészével a közgyűjteményben beszélgetve elmondta: csak azért vágott bele a megjelentetésbe, mert a kormányzóról szóló, hiteles könyv megjelentetését vállaló kiadót nem talált.


A szerző, Edgar von Schmidt-Pauli maga is a Horthy-korszakban élt, ismerte a kor közéleti szereplőit, hozzáférése volt a Magyar Külügyminisztérium irataihoz, s a kormányzó történetét tárgyilagos módon, sem negatív, sem pozitív irányban nem torzítva írta meg. A könyvet maga a kormányzó is olvasta, s annak tartalmát hitelesnek ismerte el, emlékiratában is hivatkozott rá.

Máthé Erika kiadót keresve számos kifogásba botlott, az eddig csak németül megjelent könyv fordítási költségeit általában sokallták, mások a témát nem tartották elég népszerűnek és voltak, akik túl költségesnek vélték, hogy az eredeti kiadáshoz hasonlatosan, cérnafűzött gerinccel jelenjen meg a kiadvány, ő pedig elvárásaiból nem kívánt engedni. Ennek pedig egyetlen lehetősége maradt, saját maga adta ki a könyvet.

Horthy Miklós 1919. november 16-i, budapesti bevonulása után a 133 napos vörösterror, s az azt követő román megszállás során kifosztott, kilátástalan helyzetben lévő, megcsonkított ország élére állt, s mint a kiadó fogalmazott, megmentette az országot, s ebben olyan segítői voltak, mint Bethlen István, Teleki Pál, vagy Klebelsberg Kuno.

A kötet először 1936-ban jelent meg, majd a szerző 1941-ben annyi új információval bírt, hogy 1943-ban a könyv bővített változatát küldhette nyomdába. Azonban ezután Edgar von Schmidt-Pauli nem folytatta Horthy történetét, őt is besorozták, s a nehéz időkben nem írta tovább Horthy történetét. Így nem írt a későbbi időszakban aktuálissá vált zsidókérdésről, pedig – mint azt a kiadó kijelentette –, Horthy megítéléséhez hasznos lenne a tényeket általa rögzítve is ismernünk.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 06. 11:21, hétfő | Helyi

Határsértő Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.

2020. Július 06. 11:18, hétfő | Helyi

Baleset szemtanúit keresi a Szegedi Rendőrkapitányság

A Szegedi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya 06010/1783/2020. bűnügyi számon folytat nyomozást közúti baleset gondatlan okozása vétségének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

2020. Július 06. 11:14, hétfő | Helyi

A vasút izgalmas, de nem játszótér!

A nyári szünet beköszöntével, nagyobb valószínűséggel „játszanak” elfoglaltság után kutató fiatalok a vasúti töltéseken, álló szerelvényeken.

2020. Július 06. 11:09, hétfő | Helyi

Idén több mint 900 kilométeren üzemel be korszerű vasúti mobilkommunikációs rendszert a MÁV és a GYSEV

Modern vasúti forgalomirányítási rendszert vesz használatba idén a MÁV és a GYSEV több mint 900 kilométernyi hazai pályán egy új digitális mobilkommunikációs hálózat révén.