Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. November 07. 15:11, hétfő | Helyi
Forrás: Máté Gergő

Egy hét az őshazában

Egy hét az őshazában

Utazás a taekwondo új világközpontjába, a Taekwondowon-ba. 2016. október 25. és november 3. között egy huszonhárom fős magyar sportküldöttség vehetett részt egy edzőtáborban, a Koreai Köztársaságban.

Az út létrejöttét a Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület kezdeményezte, és a csapat nagyrészt is az egyesület tagjai tették ki. A pécsi Arany Tigris Team hat fővel, a budapesti Sárga Tenger Taekwondo Klub három fővel képviselte magát. A csapat öt aktív napot tölthetett a taekwondo új világközpontjában, a Taekwondót Népszerűsítő Alapítvány (PTF) által működtetett Taekwondo Won nevű sport – konferencia – és rekreációs parkban.

Az edzőtábor nem jöhetett volna létre a Máté Taekwondo és Hapkido KHSE, a Koreai Turisztikai Hivatal, a Koreai Kulturális Központ és a Taekwondo Won vezetésének egy éves kemény szervezőmunkája nélkül. Egy sokszínű edzésprogramot állítottak össze – kimondottan a magyar sportolókra szabva - melynek során a formagyakorlat -, a küzdelmi -, és a bemutató – taekwondo leghitelesebb személyiségei tartottak oktatást, illetve közös edzésen vehettek részt a központ bemutató csapatával. Sőt, egy igen nagy megtiszteltetés volt a csapat számára, hogy a központ bejárata felett, külön a számukra készített üdvözlő molinó lobogott az egy hét alatt.

Minden nap egy – egy prominens mesterrel tanulhattak, különválasztva a taekwondo egyes részeit. Az első napon már egy világbajnok edzette a csapatot:

„A reggeli koreai szokás szerint rizsből, húsféléből, salátából állt - lassan hozzászokunk a mindig csípős ízekhez. Reggeli után a park főépületének edzőtermében fogadott bennünket a hét danos, Jin Han- Lee mester, aki szeptemberben nyerte meg Peruban a formagyakorlat világbajnokságot. A csütörtöki edzéseket ő tartotta. Látszott rajta, hogy taekwondo oktatással foglalkozik, saját klubja van egy közeli városban. Az egész csapat sokat tanult a mestertől, aki az aktuális szabályoknak megfelelően vette át velünk a formagyakorlatokat. Este a parkot üzemeltető Taekwondo Fejlesztő Alapítvány Titkára fogadott bennünket ünnepi vacsorára, ahol a szokásos fogásokat halfélékkel, ananásszal egészítették ki. Kellemesen elfáradva várjuk a holnapi napot, amikor küzdelmi edzéseink lesznek.”

A bázistechnikák mellett, versenyszituációban is kipróbálhatták magukat a résztvevők:

„Az edzést Sun-jang Lee mester tartotta nekünk. Megtiszteltetés volt tőle tanulni, mivel ő maga is világbajnok volt kategóriájában, így nemcsak a küzdelmi bázist sajátíthattuk el, hanem konkrét versenyszituációkba is beleláthattunk, amelyeket a nap folyamán párosan gyakoroltunk. Az edzés során elsősorban, a küzdelmi mozgást adta át nekünk, mivel a helyes testtartás és a megfelelő ritmus az alapja a versenyküzdelemnek. Párban célponton, pajzson majd protektoron gyakoroltuk a különböző küzdő gyakorlatokat.”

A bemutató edzés sem maradhatott ki a programból. Dong-yeong Park mester a Nemzeti Bemutató Válogatott edzője tartotta 6 tanítványa segítségével. Speciális technikákat és zenés formagyakorlatot tanítottak.

A rengeteg gyakorlás mellett a sportolók egy kis ízelítőt is kaphattak Koreából. Meglátogatták a 2017-es Taekwondo Világbajnokságnak otthont adó csarnokot, parkban található Nemzeti Taekwondo múzeumot, ahol áttekintést kaptak a sportág történelméről. Bemutatta többek között az olimpiai pillanatokat, eddigi bajnokokat és minden olyan fontos tudnivalót, ami a szíve lelke ennek a sportnak.

Egy bemutatón is beülhettek a közönség soraiba: „Nem csak a sportág látványelemeit, technikai látványosságait adták elő, hanem egy teljes történetet fontak köré. Központi szerepet kaptak az érzelmek, szinte egy teljes színházi előadás keretében adták át a sport látványosságait. Olyan apró részletekre is figyelve, hogy a két férfi főhős, akik természetesen egy hölgy miatt szálltak harcba, kék és piros felsőt viselve szimbolizálták a küzdőtéren használt protektor színeit.” – számoltak be élményeikről.

Természetesen Dél – Korea fővárosát, Szöült is igyekeztek bejárni a sportolók:

„Szöuli kirándulásunk egy belvárosi étterem meglátogatásával kezdődött, ahol igazi gasztronómiai élményben volt részünk – a legkülönfélébb koreai ízletesebbnél ízletesebb fogásokból válogathattunk közben élvezhettük a városra nyíló panorámát. Ebéd után a királyi palotához sétáltunk, de sajnos kiderült, hogy zárva van és ezért rögtön vásárlásba kezdett a nagy csapat. A bevásárló utca rengeteg vásárlási lehetőséget kínált számunkra, mindenki vehetett ajándéktárgyakat az otthoniaknak.”

A hosszú és sokszor fárasztó utazás tartalmas, egy életre szóló és meghatározó élményt jelentett valamennyi résztvevő számára.

A napi élménybeszámolók, rengeteg fotóval kiegészítve a Máté Taekwondo és Hapkido KHSE honlapján érhetők el: http://http://www.matetaekwondo.hu/2016/10/27/elmenyek-koreabol/

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.