Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Augusztus 02. 11:51, szombat | Helyi
Forrás: Búz Csaba hadnagy

Egy hét a laktanyában

Egy hét a laktanyában

Nyári honvédelmi tábort szerveztek az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi laktanyájában július végén.

Az egy hetes bentlakásos tábort - a Magyar Honvédség más helyőrségéhez hasonlóan - a „KatonaSuli” programban résztvevő középiskolák önként jelentkező diákjai számára hirdették meg. A tábor idejére tervezett programok célja a katonai szolgálat belső tartalmának bemutatása mellett az volt, hogy a középiskolás korú fiatalok részére lehetőséget biztosítsanak a Magyar Honvédséggel, a honvédelemmel kapcsolatos követelmények, körülmények és feladatok (hangsúlyosan a katonai alapismeretek, túlélés) megismerésére. Az önként jelentkező résztvevők a laktanyát a tábor ideje alatt csak a kiképzési foglalkozások idejére hagyhatták el.

A tanulókat az egy hét alatt a tantermekben be nem mutatható gyakorlati foglalkozások várták. Ez idő alatt egy minimális katonai képzést kaptak, megismerkedtek az alaki szabályokkal és a katonák napi életének tevékenységeivel is. Speciális túlélési és álcázási ismereteket is megtanulhattak a melléjük osztott mentoroktól. Mindezek mellet még megismerkedhettek az alakulatnál rendszeresített technikai eszközökkel is.

Hazadi János őrnagy a tábor egyik szervezőjeként elmondta: „A hódmezővásárhelyi laktanya vonzáskörzetében lévő megyékből összesen 37 diák jelentkezett a táborban történő részvételre. Többségük részt vesz, vagy részt fog venni a „KatonaSuli” programban is.”

Pribelszki Balázs a Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző Iskola tanulója a következő tanévtől kezdi a „KatonaSuli” program keretén belül a Katonai alapismeretek tantárgyat tanulni. Kérdésünkre válaszolva elmondta: „Én erre a táborra vártam az egész nyáron, engem legjobban a túlélési feladatok érdekeltek.”

A feladatokat nem volt egyszerű teljesíteni, ennek ellenére egyetlen diák sem adta fel a”küzdelmet” és a nehézségek ellenére is kitartottak a tábor végéig.

(Fotó: Szilágyi Gábor zászlós és Búz Csaba hadnagy)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: