Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Március 23. 15:38, hétfő | Helyi
Forrás: Elek András-sajtóreferens

Egy gazdag női sír rejtélye

Egy gazdag női sír rejtélye

Honfoglalás kori temetők titkai Hódmezővásárhely határából a Tornyai-múzeumban.

A Hódmezővásárhely határában feltárt 10-11. századi temetők leletanyagába enged betekintést előadásán Dr. Révész László, a Magyar Nemzeti Múzeum régész-szakmuzeológusa, a Szegedi Tudományegyetem Régészeti Tanszékének vezetője március 25-én, szerdán 17 órai kezdettel a Tornyai János Múzeum Korok, kultúrák, lelőhelyek című sorozatán. A régészeti esten szó lesz a honfoglalás korának egyik nagy legendájáról, a Kopáncsnál feltárt, gazdag viseletű női sír rejtélyéről is.

Hódmezővásárhely környéke régészeti szempontból intenzíven kutatott terület, s ez igaz a 10-11. század időszakára is - írja előadása bevezetőjében Révész László. Az 1920-as évektől rendkívül kiterjedt, korszerű, a kor tudományos színvonalát meghaladó ásatási és elemző tevékenységet végeztek szegedi egyetem munkatársai a város határában. A feltárt leletanyag arra enged következtetni, hogy az ártéri szigeteken álló, néhány család által lakott települések népessége viszonylag szerény anyagi körülmények között élt. Hagyatékukból hiányzik a fegyveres lelet, a zsákmányolt tárgyak, illetve a nyugati vagy a bizánci érmék, ékszerek és ruhadíszek.

A második világháborút követően (a Hódmezővásárhely-Nagyszigeten végzett feltárástól eltekintve) nem zajlottak hasonló volumenű ásatások, azonban az újabb kutatások így is érdekfeszítő eredményeket hoztak - emeli ki a honfoglalás korának avatott szakértője. Az egyik legérdekesebb temető, Hódmezővásárhely-Kopáncs, Szenti-tanyánál 1944 nyarán feltárt sírjainak leletanyagáról és ásatási dokumentációjáról mindeddig azt tartották, hogy azok elvesztek e zűrzavaros időszakban. Az elmúlt hónapok során előkerült anyagok hozzásegíthetik a kutatókat a korszak egyik nagy legendájának, az ott talált gazdag viseletben eltemetett női sír rejtélyének megoldásához - mondta el Révész László.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.