Városlista
2023. december 10, vasárnap - Judit

Hírek

2021. Július 15. 15:38, csütörtök | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Egy éve közös úton a MÁV-Volán-csoport

Egy éve közös úton a MÁV-Volán-csoport

A közúti személyszállítási közszolgáltatás fejlesztésének folyamatában ma egy éve született meg az a stratégiai döntés, amelynek értelmében a Volánbusz tulajdonosi joggyakorlása átkerült a MÁV-hoz.

A folyamat következő lépéseként, idén januárban a Volánbusz és a Volán Buszpark a MÁV tulajdonába került. A magyarországi közösségi közlekedés két meghatározó szereplője immár egy éve közös úton jár. A MÁV-Volán-csoport célja, hogy hosszú távon megteremtse az egységes és összehangolt autóbuszos és vasúti menetrend kialakításához, a vasúti ráhordó hálózatok és menetrendi csatlakozások létrehozásához és fejlesztéséhez, valamint az egységes jegy- és tarifa rendszer, utastájékoztatás és arculat kialakításához szükséges feltételeket.

Magyarország legnagyobb közösségi közlekedési szolgáltató cégcsoportja jött létre a MÁV-Volán-csoport megalakulásával, amely közel 57 ezer dolgozójával egyben az ország egyik legnagyobb foglakoztatója.

Az elmúlt egy évben számos közös fejlesztés valósult meg a MÁV-Volán-csoportnál, mely a közösségi közlekedést választó utasok számára jobb és átláthatóbb szolgálatatást, egyszerűbb és gyorsabb átszállási lehetőségeket és utazási feltételeket biztosít. A MÁV és a Volánbusz közös irányításának, valamint az elmúlt egy év menetrendfejlesztéseinek köszönhetően több térségben is összehangolt vasúti és buszos csatlakozások jöttek létre, melyek javítják a közösségi közlekedési rendszer versenyképességét.

Az egységes irányítási struktúra megteremtésével megvalósul azon kormányzati szándék, hogy a jövőben az ország valamennyi településén javuljon a közösségi közlekedési közszolgáltatás, és a vidéki lakosok mobilitásának biztosítása, továbbá mindez hozzájárul ahhoz, hogy a városi és agglomerációs forgalom a környezetkímélő közösségi közlekedésre terelődjön át, ezzel is hozzájárulva a károsanyag-kibocsátás jelentős mértékű csökkentéséhez és az élhetőbb, zöldebb környezethez.

A MÁV-Volán-csoport célja 2050-ig a klímasemlegesség elérése, ennek érdekében a vállalatcsoport kidolgozta fenntarthatósági célkitűzéseit. A zöldstratégiai célok között kiemelt jelentőségű többek között a közlekedési szolgáltatók károsanyag kibocsátásának csökkentése, a zöld digitalizáció, a hulladékok környezeti terhelésének csökkentése, valamint a környezetbarát, fenntartható vállalati működés kialakítása.

A MÁV-START és a Volánbusz fenntarthatósági célkitűzései támogatják és népszerűsítik az alternatív közlekedési lehetőségeket, amelyek hozzájárulnak környezetünk megóvásához.

A menetrendi fejlesztések 2020-ban is több ütemben és összehangoltan zajlottak. Tavaly szeptember végétől több, főként nyugat-dunántúli városokat és a Dél-Balatont érintő vonalon új menetrend és olcsóbb tarifa lépett életbe. Október végétől a MÁV-START Észak-Magyarországot, továbbá az Észak-Alföldet érintő utasbarát és sűrűbb menetrendet vezetett be. Decemberben további fejlesztésekkel lépett életbe az új vasúti- és buszmenetrend. Idén áprilistól, a szokásos évi első vasúti menetrendmódosítással, további újításokat vezetett be a vasúttársaság annak érdekében, hogy minél többen vegyék igénybe a közösségi közlekedést, akár a megyeszékhelyek, városok közötti utazásra, akár kirándulás, túrázás céljából. A MÁV-Volán-csoport minden eddiginél attraktívabb nyári menetrendet állított össze a 2021-es szezonra, hogy minél több turista, nyaraló, kiránduló vagy Balaton környéki lakos számára kínáljon kedvező és az autózással szemben versenyképes utazási alternatívát. A Volánbusz az autóbusz-járatok menetrendjét a vasúti közlekedési rendhez igazítja, ezzel biztosítva az átszállási kapcsolatokat, az eljutási lehetőségek fenntartását, illetve bővítését.

A közúti és kötöttpályás közösségi közlekedés összehangolásának egyik célja, hogy az utasok egyetlen jegy vagy bérlet megváltásával, kedvezőbb áron és egyszerűbben utazhassanak indulási- és célállomásuk között. A MÁV-VOLÁN-csoport célja a közös jegyértékesítési rendszer és a tarifaközösség megvalósítása, melynek érdekében az elmúlt évben több közös ajánlatot vezettek be.

Október 1-jétől a Dunaharaszti zónabérlet - Magyarország első, szolgáltatótól független helyközi bérlete - szolgálja az egyszerűbb utazást a MÁV-START, a MÁV-HÉV és a Volánbusz járatain a dél-pesti agglomerációban. Január 1-jétől már a Budapest–Győr vasútvonal Budapest-Kelenföld és Törökbálint közötti szakaszán közlekedő vonatokon is lehet utazni a Dél-Buda Zónabérlettel. A tavaly májusban a Volánbusz járataira bevezetett bérlet előnyeit Budaörs és Törökbálint lakossága már a vasúti utazáskor is kihasználhatja. Április 21-től kapható a MÁV-START és a Volánbusz első közös jegye, a VONAT-BUSZ átszállójegy, amely Polgár, valamint Tiszaújváros térsége és a főváros között biztosít gyorsabb és kiszámíthatóbb eljutási lehetőséget, az intercity vonatok és az autóbuszok között Mezőkövesden biztosítva az átszállást. Április 22-től vásárolható meg a Bakony napijegy, amely korlátlan utazási lehetőséget biztosít a Veszprém-Győr vasútvonalon és a Volánbusz kijelölt környékbeli járatain, így a Bakony népszerű kirándulóhelyei már egyetlen jeggyel megközelíthetők. Április 24-től a Mahart napijegyei mellett újra megváltható a Dunakanyar napijegy is a vasúti jegypénztárakban, a MÁV jegyautomatákban és a MÁV applikációban, így mindössze egy napijegy megvásárlásával korlátlanul utazhatnak a kirándulni vágyók a Dunakanyarban közlekedő MÁV-START-, MÁV-HÉV-, Volánbusz- és Mahart-járatokon. Május 1-jétől újra elérhetők a tavalyi év sikertermékei, a Balaton24 és Balaton72 napijegyek is, május 15-től pedig a Balaton24 Duo és Balaton72 Duó termékekkel bővült a kínálat. Ezek a jegyek 24 illetve 72 óráig korlátlan utazást biztosítanak a Balaton vonzáskörzetében. Az idei bevezetés óta eddig összesen közel 8000 darabot értékesítettek a Balaton 24/72 termékekből.

A MÁV és a Volánbusz közötti stratégiai együttműködés kiemelt célja a városi, elővárosi, országos és regionális közösségi közlekedés fejlesztése, a szolgáltatások összekapcsolása, egy 21. századi közösségi közlekedési platform létrehozása. A MÁV mobilalkalmazása tavaly nyáron bővült a Térségi és városi jegyek menüponttal, amiben már megválthatók a szegedi 24 és 72 órás napijegyek és bérletek, továbbá a Volánbusz egyes székesfehérvári, nagykanizsai, zalaegerszegi, siófoki, várpalotai, pápai, szolnoki, egri, nyíregyházi, szombathelyi és békéscsabai helyi buszbérletei is.

Egyre nő azoknak a vasúti és autóbuszos vonalaknak, vonalszakaszoknak a száma, amelyeket autóbuszbérlettel, illetve vasúti bérlettel egyaránt igénybe vehetnek az utasok. A lista folyamatos bővítése és a további fejlesztések révén a tervek szerint 2022-től egy bérlettel vagy jeggyel lehet majd utazni bármelyik államilag finanszírozott közösségi közlekedési eszközön.

A szolgáltatás fejlesztés mellett a MÁV-Volán-csoport járműparkja is folyamatosan újul meg.

A vasúttársaság 40 KISS emeletes motorvonatot rendelt meg, ebből tíz már forgalomba állt, a teljes flotta 2022 év végéig megérkezik. Jelenleg 90 saját gyártású IC+ kocsit gyártanak a szolnoki Járműjavítóban, ebből 55 már az országot járja. Idén nyáron már az első osztályú, bisztrószakasszal rendelkező kocsikkal kiállított IC+ szerelvénnyel is utazhatunk majd. Megérkezett Szentesre az első négy tram-train jármű, amelyek év végétől közlekedhetnek majd Hódmezővásárhely és Szeged között.

A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében eddig 1070 új és újszerű autóbusz állt forgalomba. A Volánbusz 2021-ben pedig 1665 busz beszerzésére indít közbeszerzési eljárást, ezekből – az eljárások sikere esetén – várhatóan közel 700 meg is érkezik az év végéig. Jövőre nagyobb arányú beszerzés várható az alternatív meghajtású járművekből is, a tervek szerint 2022 végéig a jármű-állomány 4 százaléka lesz elektromos vagy CNG-hajtású autóbusz. Ennek érdekében 100 darab tisztán elektromos autóbusz beszerzésének támogatására nyújtott be pályázatot a társaság a Zöld Busz Program keretében, illetve kiírta az elektromos autóbuszok beszerzésére szóló közbeszerzési eljárásokat.

A MÁV és a Volánbusz egységes stratégiai irányításának köszönhetően egyre több területen profitálhatnak az utasok a közlekedési szolgáltatók szoros együttműködéséből. Az irányítási struktúra változása nem csak az utasok számára jelent változást, de kiemelt hangsúlyt kap a közlekedési szakmában dolgozók szociális biztonságának és megbecsülésének további erősítése, a munkahelyek megőrzése, illetve a közlekedésben dolgozók hivatásának és életpályamodelljének versenyképessé és vonzóvá tétele is. A kormány elfogadta a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter javaslatát a legnagyobb közszolgáltató állami vállalatok bérfejlesztésére. A MÁV-Volán-csoportnál 2021. július 1-jétől érvényes hároméves bérmegállapodás keretében a dolgozók bére összesen 15 százalékkal emelkedik. A cégcsoport idén 200 ezer forint SZÉP kártya-juttatást fizet minden munkavállalónak, míg 2022-ben 10 százalékkal, 2023-ban pedig további 5 százalékkal emeli a munkabéreket. A vállalatcsoport decemberben lojalitási juttatás kifizetésével is elismeri dolgozói munkáját.

A MÁV-Volán-csoport továbbra is azon dolgozik, hogy a közösségi közlekedés versenyképes alternatívát nyújtson az utasok számára, és az ország vasúti és közúti hálózatán egységes, kiszámítható, jó minőségű szolgáltatást tudjon kínálni.

A MÁV-Volán-csoport közös oldala itt érhető el: www.menetrendben.hu

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 10. 07:54, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 49. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2023. December 10. 07:53, vasárnap | Sport

Női kézilabda-vb - Elmaradt a bravúr, nem juthat nyolc közé a magyar válogatott

A magyar válogatott 26-22-re kikapott a svéd csapattól a dán-norvég-svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjében szombaton.

2023. December 10. 07:52, vasárnap | Külföld

A nemzetközi baloldali erők elleni küzdelemről tárgyalt Orbán Viktor az új argentin elnökkel

Orbán Viktor miniszterelnök szombat este kétoldalú tárgyalást folytatott Javier Mileivel, Argentína új elnökével, akinek beiktatási ünnepségére vasárnap kerül sor Buenos Airesben

2023. December 10. 07:50, vasárnap | Belföld

Dömötör Csaba: hetvenenezer milliárdos kérdés Ukrajna EU-csatlakozása

Ukrajna európai uniós csatlakozása egy \"hetvenezer milliárd forintos kérdés\", amelyről példátlan gyorsasággal és kellő tájékoztatás nélkül döntenének Brüsszelben