Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2014. Szeptember 03. 13:42, szerda | Helyi
Forrás: Elek Andrása Trianon Társaság tagja

"Édes Erdély itt vagyunk" Emlékezés Észak-Erdély és a Székelyföld visszatérésére

1940 őszének első napjaiban "elhangzott a szó" és a Magyar Királyi Honvédség alakulatai "két évtizedes álmukból ébresztették a székelyeket”.

Szeptember 5-én, pénteken este 6 órakor Észak-Erdély, a Partium és a Székelyföld visszatérésére emlékezik a Trianon Társaság és a Történelmi Vitézi Rend helyi csoportja Hódmezővásárhelyen, a Hősök terén álló II. világháborús emlékműnél.

A bécsi Belvedere-palotában 1940. augusztus 30-án került sor az úgynevezett második bécsi döntésre, melynek értelmében a trianoni diktátummal elcsatolt Erdély több mint 43 ezer négyzetkilométeres északi fele ismét Magyarország fennhatósága alá került. Visszatért Nagykároly, Nagyvárad, Kolozsvár, Szatmárnémeti és Marosvásárhely, valamint az egész máramarosi terület és a Székelyföld. Románia már korábban kénytelen volt átengedni a Szovjetuniónak Besszarábiát és Észak-Bukovinát, majd Bulgáriával is megegyezett Dél-Dobrudzsa átadásáról. Ugyanakkor elutasította a magyar követelést, hogy mondjon le Erdély nagy részéről. A bukaresti kormány a vitában a németeket kérte fel a közvetítésre. Bécsben Ribbentrop német és Ciano olasz külügyminiszter a magyarok javára döntött. Az anekdotikus történet szerint Manoilescu román külügyminiszter a döntés kihirdetésekor sokkot kapott és elájult.

Magyarországon a második bécsi döntést kitörő örömmel fogadták. A magyar honvédség szeptember 5-én lépte át a trianoni határt, és szeptember 13-ára teljesen birtokba vette a területet, ezzel megkezdődött a „kis magyar világ” négyéves időszaka. Az egyetlen jelentősebb incidensre szeptember 9-én, Ördögkút községnél került sor, ahol több halálos áldozattal járó tűzharc bontakozott ki a magyar alakulatok és a román fegyveresek között. A lakosság mindenhol óriási örömmel fogadta a magyar honvédeket, szeptember 5-én a szatmárnémeti, 6-án a nagyváradi és 11-én a kolozsvári bevonuláson vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó is részt vett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére