Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Szeptember 22. 11:10, kedd | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Dr. Homolya Róbertet alelnökké választotta az Európai Vasúti és Infrastruktúra Társaságok Közössége

Dr. Homolya Róbertet alelnökké választotta az Európai Vasúti és Infrastruktúra Társaságok Közössége

Alelnökké választotta a MÁV elnök-vezérigazgatóját az Európai Vasúti és Infrastruktúra Társaságok Közössége (CER).

A szervezet szeptember 21-i online közgyűlésén megválasztott alelnökének mandátuma 2021 végéig szól.

A MÁV elnök-vezérigazgatójának e tekintélyes pozíciója emeli a vállalatcsoport nemzetközi presztízsét, valamint erősíti a társasági és a magyar vasúti érdekek képviseletét. A CER tevékenysége az elkövetkezendő években olyan stratégiai témákra fókuszál, mint például az európai zöld megállapodás megvalósítása, amelynek fontos eleme lehet a környezetbarát vasút súlyának növelése az EU-ban. Ilyen módon a vasúttársaság a jövőben aktívabban járulhat hozzá a lobbiszervezet sikeréhez.

Dr. Homolya Róbert elmondta, a vasutak számára rendkívüli fontosságú időszakban kapta meg a megtisztelő pozíciót, hiszen az uniós zöldmegállapodás áll a gazdaságélénkítő helyreállítási csomag középpontjában, amelynek megvalósításában kulcsfontosságú szerepet játszhat a vasút is. Éppen ezért a szektor egységes és közös fellépése elengedhetetlen. Új posztján igyekszik aktívan hozzájárulni a szervezet munkájához.

A választás mellett a közgyűlésen elfogadták többek között a szervezet 2021-es költségvetését, és megválasztották a 2021 januárjától hivatalba lépő vezérigazgatóját, Alberto Mazzolát. Az ülésen megvitatták a 2021-2027-es időszakra javasolt uniós költségvetést, amely a korábbi terveken felül egy 750 milliárd eurós új helyreállítási alapot is tartalmaz majd.

A találkozón a résztvevők kitértek a vasút európai évére is, amelynek keretében 2021-ben rendezvények és kommunikációs kampányok népszerűsítik majd a vasutat. A közgyűlés napirendjén szerepelt ezenkívül az EU fenntartható és intelligens mobilitási stratégiája, az európai vasúti kutatással foglalkozó Shift2Rail következő generációja, valamint a vasúti árufuvarozást megreformáló innováció, amely lehetővé teszi a teherkocsik digitális automatikus összekapcsolását.

Háttér a CER-ről

A CER – az európai vasutak érdekeit képviselve – fontos szerepet játszik az EU-s jogalkotásban és jogalkalmazásban, a brüsszeli székhelyű szervezet az uniós intézmények fontos tárgyalópartnere. A CER-tagok vasúti vonalainak hossza az európai vasúti hálózat 71 százalékát fedi le; a szervezetben magukat képviseltető vállalatok adják az áruszállítási üzletág 76 és a vasúti személyszállítás 92 százalékát Európában. A hetven európai vállalatot tömörítő szervezet – melynek tagja a MÁV mellett a GYSEV, a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület és a Vasúti Pályakapacitás-elosztó (VPE) Kft. is – tevékenysége kiterjed a vasutak szempontjából fontos valamennyi területre, így a személyszállításra, a közszolgáltatásra, a szociális párbeszédre, a környezetvédelemre, illetve az infrastruktúrafejlesztés és a kölcsönös átjárhatóság területére is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.