Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. Október 16. 07:49, péntek | Külföld
Forrás: Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti:

Dízelbotrány - A Volkswagen 8,5 millió járművet hív vissza Európában

Dízelbotrány - A Volkswagen 8,5 millió járművet hív vissza Európában

A Volkswagen (VW) német autógyártó konszern csütörtökön bejelentette, hogy a jövő év januárjától 8,5 millió járművet hív vissza az Európai Unióban a dízelbotrány miatt.

A VW közleménye szerint a járművek üzemben tartóit a társaság értesíti a visszahívásról. A Volkswagen, az Audi, a Seat és a Skoda márkájú járművek üzemben tartói a cégcsoport honlapjain önállóan is tájékozódhatnak arról, hogy érinti-e járművüket a visszahívás.

A VW korábban azt közölte, hogy az EU-ban 8 millió - és nem 8,5 millió - jármű érintett a dízelbotrányban.

A társaság azután adott ki közleményt a visszahívások megkezdéséről, hogy a német szövetségi közúti közlekedési hatóság (KBA) határozatot hozott a teendőkről. Arra kötelezte a társaságot, hogy hívjon vissza 2,4 millió Németországban üzemben tartott járművet, távolítsa el a károsanyag-kibocsátási értékeket manipuláló szoftvert és gondoskodjon arról, hogy a motorok megfeleljenek a károsanyag-kibocsátási szabályoknak.

A VW közleményében üdvözölte a KBA döntését. Kiemelte, hogy a határozat révén az érintett járművek üzemben tartói előtt világossá vált, hogy járműveik biztonságosak és továbbra is lehet használni őket.
Hozzátették, hogy az előírt munkálatokat minden járművön ingyen végzik el. Egyelőre a KBA által meghatározott intézkedési tervhez kapcsolódó technikai eljárásokon dolgoznak. Ezek egyaránt lehetnek "software és hardware" megoldások, vagyis előfordulhat, hogy nemcsak a programot kell módosítani, frissíteni, hanem alkatrészeket is kell cserélni.

A minden motorfajtához és valamennyi évjárathoz külön-külön kidolgozott megoldásokat mind bemutatják az illetékes hatóságoknak, és a jóváhagyás után értesítik a járművek üzemben tartóit. Erre a következő hetekben, hónapokban kerül sor - áll a közleményben.

A VW a 2008 óta gyártott, EA 189 típusú, 1,2, 1,6, és 2 literes hengerűrtartalmú dízelmotor kibocsátási értékeivel csalt. A társaság vezérigazgatója, Martin Müller a napokban egy interjúban elmondta, hogy nagyon sok modellt szereltek ilyen motorral, ezért "nem három, hanem több ezer" különböző eljárást kell kidolgozni megjavításukra.

A legtöbb esetben csupán a helyi szervizbe kell beállni egy szoftverfrissítésre, de lesznek autók, amelyekben az üzemanyag-befecskendező berendezést vagy a katalizátort kell cserélni. Az is előfordulhat, hogy a kocsi cseréje lesz a legegyszerűbb megoldás.

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége szeptember 18-án vádolta meg a legnagyobb európai autógyártó vállalatot azzal, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű járműbe, amelynek segítségével kijátszhatóak a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó amerikai előírások. A VW elismerte a csalást, amely világszerte mintegy 11 millió, EA 189 típusú dízelmotorral üzemelő járműre terjedhet ki.

A 78 éves történetének legnagyobb botrányába keveredő német vállalat azt ígérte, hogy az ügy minden részletére fényt derít. A felelősöket eddig nem nevezték meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.