Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Szeptember 07. 09:54, hétfő | PR

Díjköteles és díjmentes utak Magyarországon

Díjköteles és díjmentes utak Magyarországon

A gyorsforgalmi úthálózat folyamatosan fejlődik Magyarországon. Halad az építkezés, ahogyan elkészülnek egy-egy útszakasszal, azt átadják a forgalomnak, felkerülnek az autópálya térképre.

Új útszakaszok bekapcsolása a gyorsforgalmi úthálózatba

Idén júliusban több új gyorsforgalmi útszakasszal is elkészültek, átadták az M25-ös autóút teljes szakaszát, amivel így már közvetlenné vált a gyorsforgalmi kapcsolat az M3-as és Eger között. Ezt az új 14,5 kilométeres szakaszt a korábbi 4 km-es szakaszhoz kapcsolták, és 2021. január 21-ig díjmentesen használhatják a személyautók, motorok és autóbuszok. Vagyis nem kell erre az útszakaszra autópálya matricát vásárolni még az év végéig.

Emellett még egy újabb, 17,6 km-es szakasz is elkészült az M4-es gyorsforgalmi úton, ez a Cegléd és Abony közötti útszakasz. Így már az M0-ás körgyűrűtől Abonyig, azaz a teljes Pest megyei összeköttetés megvalósult és használhatják is az autósok 62 km-en át.

Az autópálya térkép nagy segítség, ha pontosan át szeretnénk nézni a fizetős és díjmentes utakat, és akár megyénkénti bontásban is megismerhetjük, hogy melyek a díjköteles útszakaszok.

Fizetős és díjmentes utak, megyei utak

A magyarországi autópályák használata néhány kivételtől eltekintve díjköteles, azaz fizetni kell az úthasználatért. Ezt a díjat autópálya matrica megvásárlásával fizetjük meg, amit elektronikusan, online és SMS-ben vagy a benzinkúton is megvásárolhatunk, még mielőtt felhajtunk egy fizetős szakaszra.

A díjköteles és díjmentes gyorsforgalmi útszakaszokról tehát autópálya térképen is tájékozódhatunk, de megyénként, vagyis megyei bontásban is külön rákereshetünk az autopalyamatrica.hu oldalán.



A megyei matrica mindig csak az adott megyére érvényes, tehát például a pest megyei matricával csak Pest megyében közlekedhetünk a díjköteles utakon. Pontosabban a megyei matrica hatálya a megye közigazgatási határán túl a megyét követő első csomópontig érvényes. A megyei matricák területi érvényességét csomópontszám és szelvényszám szerint a 37/2007. (III.26.) GKM rendelet tartalmazza.

Az úthasználati jogosultság ellenőrzése

A jogosultságokat a NÚSZ Zrt. ellenőrzi. Ha olyan gépjárművet találnak, amely az úthasználat közben nem rendelkezik matricával, vagy érvénytelen az e-matrica, akkor első körben egy alap pótdíjat fog kiszabni jogosulatlan úthasználat miatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.