Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. December 16. 12:07, hétfő | Helyi

Diákok és pedagógusok is kaptak elismerést a Tornyai-múzeumban

Diákok és pedagógusok is kaptak elismerést a Tornyai-múzeumban

Gyermekrajzokon a család ünnepei

Kihirdették a Hódmezővásárhely Református Újtemplomi Egyházközség által kiírt gyermekrajzpályázat eredményeit a Tornyai János Múzeumban. Az Ünnep, család, hagyomány címmel meghirdetett versenyre a hódmezővásárhelyi és a szabadkai általános iskolások rajzait várták a szervezők.



A keresztények legkiemeltebb ünnepe az adventi időszak és a karácsony, a megváltó születése – mondta el köszöntőjében Terendi Viktória, a Tornyai János Múzeum néprajzkutatója, a pályázat zsűrijének egyik tagja. Az András napot követő négy vasárnapot magába foglaló időszakhoz számos népszokás kapcsolódik, amelyek közül több is megjelent a gyerekek rajzain.



A Szabadkai Városi Múzeummal közösen vesz részt a Közös művészeti örökségünk nyomában című, uniós támogatást élvező pályázatban a Hódmezővásárhely – Református Újtemplomi Egyházközösség, amelynek vezetője, Major Istvánné lelkész örömmel nyugtázta, hogy 110 rajz érkezett a felhívásra, amelynek egyik célja, hogy a gyerekek megismerjék és képben meg is örökítsék a nagyszülők, dédszülők idején még a mindennapok részeként megélt szokásokat.



A zsűri döntése alapján az alsó tagozatosok között az első díjat Láda Lili érdemelte ki a Varga Tamás Általános Iskolából, felkészítője Beke Mária, míg a második helyen Laduver Kira végzett a Klauzál Gábor Általános Iskolából, őt Makainé Vitális Mónika készítette fel, a harmadik helyet a zsűri a szabadkai Kizur István Általános Iskolában tanuló Subic Ivanának ítélte, felkészítője Arnold Pece Angéla.

A felső tagozatosok között az első díjat Huszka Brigitta érdemelte ki, a második helyen végzett Alföldi Amira és harmadik helyezést Simonffy Dorottya érte el. Mindhárman a Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskola diákjai, ahol rajztanáruk Palásti Andrea.



A zsűri három különdíjat is megítélt, a néprajzi különdíjat a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola diákja, Kormány Csanád érdemelte ki, felkészítője Dora-Tóthné Szappanos Edit és Bujdosóné Szőke Judit, a szent család különdíjat Hamvas Rebeka kapta meg a Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskolából, tanára Palásti Andrea, míg a legkülönlegesebb látásmód különdíját Molnár Hangának ítélte a zsűri az Aranyossy Ágoston Református Általános Iskolából, felkészítője Wolf Júlia.



A felkészítő tanároknak alapított pedagógiai díjat pedig Beke Máriának, a Varga Tamás Általános Iskola, valamint Palásti Andrea, a Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskola tanárának ítélte a grémium.



Az Interreg – IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében Közös művészeti örökségünk nyomában címmel, összesen 586 975 euró uniós támogatással a Hódmezővásárhely Református Újtemplomi Egyházközség és a Szabadkai Városi Múzeum a turisztika és a kultúra területén valósít meg eseményeket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.