Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. December 04. 14:00, kedd | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

December 9-én lép életbe az új vasúti menetrend

December 9-én lép életbe az új vasúti menetrend

Vasárnap lép életbe a MÁV-START 2018/2019-es menetrendje. A vasútvállalat a menetrend tervezésekor figyelembe vette az utazási szokások változásait, az utasforgalmi igényeket, így az új menetrend ezekhez is igazodik.

Debrecen térségében forgalomba álltak a Desiro motorvonatok, Dunakeszi állomáson több gyorsított vonat áll meg, Budapest és Győr között több új járat is közlekedik, melyek közül az egyik a fővárosi színházak vidéki közönségének kedvez majd. A 21:43-as vonat a Nyugatiból nem Ceglédig, hanem Kecskemétig megy. IC minőségű kocsik is járnak a Pápa-Budapest viszonylatban. Bővül a nemzetközi összeköttetés, például a Kolozsvár–Budapest–Bécs, a Budapest–Berlin és a Budapest–Krakkó útvonalakon, illetve újraindul a kishatárforgalom Pécs–Magyarbóly és Pélmonostor között.

Az elmúlt években kialakított menetrendeknek, a jegyértékesítés modernizálásának, a pályafejlesztéseknek, a felújított kocsiknak és az új motorvonatoknak is köszönhetően az utóbbi három évben mintegy 4 millióval nőtt az utasszám.

Kiemelt belföldi menetrendi változások

  • A Szentgotthárd–Budapest, illetve Sopron–Budapest viszonylaton utazókat érinti, hogy Szentgotthárd–Budapest, illetve Sopron–Budapest viszonylaton a reggeli Savaria–Scarbantia InterCity (IC) különválik; ezek önálló vonatokként közlekednek Szentgotthárdról és Sopronból. A Savaria IC menetideje Szentgotthárdról 21, Szombathelyről 15 perccel csökken, mert a Szentgotthárd–Szombathely–Győr–Budapest-Keleti útvonalon gyorsítva közlekedik. Győrtől Budapest-Keleti pályaudvarig csak Kelenföldön áll meg.
  • A pénteki erős utasforgalom miatt két új vonat közlekedik Budapest és Győr között a hét utolsó munkanapján: ezek a Keleti pályaudvarról 12:53-kor és 14:53-kor indulnak. Ugyancsak péntekenként új járat indul 15:09-kor Győrből a Keleti pályaudvarra; ez Komáromtól gyorsított vonatként közlekedik. A késő esti és kora reggeli győri eljutási lehetőségek kibővítése érdekében egy pár vonat Komárom–Budapest helyett Győr–Budapest viszonylaton közlekedik. A Déli pályaudvarról 23:20-kor, Győrből pedig 3:44-kor startol; az előbbi például a fővárosi színházakból a kisalföldi megyeszékhelyre hazautazóknak, míg az utóbbi a munkát korán kezdőknek lehet ideális.
  • Budapest és Pápa közvetlen kapcsolatát IC minőségű kocsikkal biztosítja a MÁV-START. A vonat Pápáról 5:11-kor, a Keleti pályaudvarról 16:10-kor indul. A Győr és Pápa közötti vonalszakaszon az alacsony utasforgalom miatt nem minden vonat áll meg Ménfőcsanak felsőn, Ménfőcsanakon, Győrszemerén, Halipusztán és Gyömörén.
  • A Tatabánya–Oroszlány vonalon munkaszüneti napokon Oroszlányból 5:00-kor indul vonat, a megfelelő tatabányai csatlakozás biztosítása érdekében. A munkanapokon Budapest-Déli pályaudvar és Oroszlány között közlekedő vonatok a Tatabánya–Oroszlány vonalszakaszon 6 perccel később járnak. A munkanapokon Oroszlány–Budapest-Déli viszonylaton közlekedő vonatok Oroszlányból 4 perccel később indulnak és Tatabányán csak 1 percet tartózkodnak.
  • Győr, Szombathely és Zalaegerszeg felől a Balaton irányába új átszállási, eljutási lehetőségek lesznek. A Balatonszentgyörgy–Tapolca–Ukk vonalon néhány vonat menetrendi módosításával új átszállási, eljutási lehetőségek adódnak Győr, Szombathely és Zalaegerszeg felől a Balaton irányába. A Balatonszentgyörgy–Ukk viszonylaton lévő kisebb utasforgalmú településeken állomásonként eltérően változik a megállási rend Fenékpusztán, Becehegyen és Nyírlakon. Elő- és utószezonban a vasárnapi közlekedési rend szerinti, Keszthely–Balatonszentgyörgy és Balatonszentgyörgy–Budapest-Déli viszonylatú vonatokat összevonják, átszállás nélküli eljutást biztosítva Keszthely és Budapest-Déli között.
  • A Fonyód–Kaposvár vonalon a pálya átépítése lehetővé tette, hogy a vonatok rövidebb menetidővel közlekedjenek; a csatlakozások is jobbak lettek Kaposvárott és Fonyódon. Egyes vonatok több állomáson fognak megállni, így a Pécs és Tapolca között közlekedő fürdővonat megáll Somogyjád, Osztopán, Somogyvár és Öreglak állomásokon is. A Kaposvárra közlekedő vonat 15 perccel korábban, 19:30-kor érkezik meg; a Szombathely/Celldömölk–Kaposvár viszonylatú vonat csak Fonyódig közlekedik.
  • A Dombóvár–Kaposvár–Gyékényes vonalon az IC 828/IC 829-es számú, Somogy IC vonatok december 9-től – az utasok kérésének eleget téve – megállnak Kiskorpád, Jákó-Nagybajom, Kutas, Beleg, Ötvöskónyi és Bolhás településeken is.
  • A Budapest–Vác–Szob vonalon jelentős változás, hogy Dunakeszi állomáson is megállnak a gyorsított vonatok az utazási igények kiszolgálása és a kapacitások egyenletesebb elosztása érdekében. A nyári időszakban, hétvégenként Vác és Szob között négy pár személyvonat közlekedik meghosszabbított útvonalon; indulási idejük 30 perccel korábbra kerül.
  • Egy Budapest-Keleti és Somoskőújfalu közötti, iskolai időszakban vasárnaponként közlekedő járat megszűnik, mert alacsony volt a kihasználtsága. A hatvani állomáson a csatlakozások biztosítva lesznek a Hatvan–Somoskőújfalu–Hatvan útvonalon közlekedő személyvonatokhoz, Budapest és Miskolc felé is.
  • A Debrecen–Nyírábrány, Debrecen–Nagykereki, Debrecen–Tiszalök és Debrecen–Füzesabony vonalakon korszerű, akadálymentes Desiro motorvonatokkal is rendszeresen utazhatnak a térségben élők és a turisták. Ennek hatására a szolgáltatási színvonal javult és stabilabbá, kiszámíthatóbbá vált a menetrend.
  • A Debrecen–Nyírbátor–Mátészalka vonalon Nyíradony és Mátészalka között pár perccel megnő a menetidő, emiatt a menetrend is módosul, áprilistól pedig pályakarbantartásokat végeznek, így néhány helyen megszűnik a sebességkorlátozás.
  • A Nyíregyháza–Mátészalka–Fehérgyarmat–Zajta vonalon Nyírbátor és Mátészalka között a vonatok menetideje pár perccel megnő, menetrendjük módosul.
  • A Mátészalka–Csenger vonalon – az utazási igények jobb kiszolgálása érdekében – új, kedvezőbb menetrend alapján közlekednek a vonatok. Munkanapokon Mátészalkáról Csengerbe 4:40-kor is indul vonat, onnan pedig 5:39-kor Mátészalkára. Vasárnap kivételével naponta Mátészalkáról Csengerbe 15:03-kor is indul vonat, onnan pedig 16:06-kor Mátészalkára. Szombati és ünnepnapi közlekedési rend szerint Mátészalkáról 11:03-kor is lesz járat, amely 12:09-kor indul Mátészalkára. Vasárnapi közlekedési rend szerint 9:03-kor, 13:47-kor indul a személyvonat Mátészalkáról, Csengerből vissza 10:07-kor Mátészalkáig, illetve 14:47-kor közvetlenül Nyíregyházáig.
  • A Budapest–Cegléd–Kecskemét–Kiskunfélegyháza–Szeged vonal fontos változása, hogy Cegléd helyett Kecskemétig megy a Nyugati pályaudvarról 21:43-kor induló járat.
  • A Budapest–Százhalombatta–Pusztaszabolcs–Dunaújváros és a Budapest–Hatvan–Miskolc–Szerencs–Sátoraljaújhely vonalakon a pályafelújítások miatt az év nagy részében vágányzári menetrend lesz érvényben, egyes szakaszokon pótlóbuszos átszállásokra is számítani kell az utasoknak. Ezekről évközben rendszeresen tájékoztatni fogja utasait a vasúttársaság.

Nemzetközi összeköttetések változásai

  • A nemzetközi kínálat változásai közül kiemelhető, hogy a Transilvania EuroCity révén új összeköttetés valósul meg Bécs, Budapest és Kolozsvár között. A járat egyúttal közvetlen kapcsolatot teremt Kelet- és Északnyugat-Magyarország között is. Az első és másodosztályú klímás kocsikat a MÁV-START és a román vasúttársaság, a CFR Călători közösen biztosítja. A Transilvania Eurocity Kolozsvárról 7:35-kor indul, Budapest-Keletibe 14:20-kor fut be, 14:40-kor megy tovább Bécsbe, ahová 17:21-kor érkezik. Bécsből 10:42-kor startol, a Keletibe 13:19-kor érkezik, onnan pedig 13:40-kor megy tovább – Nagyvárad érintésével – Kolozsvárra, ahová helyi idő szerint 22:25-kor érkezik.
  • A vonat menetideje versenyképes a közúti közlekedésével. A MÁV-START járműfejlesztései révén a közeljövőben tovább korszerűsítik a vonatban felhasznált kocsikat is. A vonatra a MÁV-START kedvezményei érvényesek: Bécsbe 13, Kolozsvárra 15 eurótól kínálunk jegyeket, és kedvező gyermekjegyekkel, kirándulási ajánlatainkkal is várjuk a családokat.
  • Az utasok Budapest és Bécs között az EuroCity vonatokon is találkozhatnak a felújított CAF gyártmányú kocsikkal, melyek a győri fővonalon a belföldi viszonylatban is javítják a komfortérzetet és a szolgáltatási színvonalat.
  • Budapest és Berlin között újra közvetlen éjszakai összeköttetés áll rendelkezésre, Lengyelországon keresztül. A vonat Budapest-Keletiből 19:25-kor indul, Břeclav–Bohumín–Wroclaw–Frankfurt am Oder útirányon át közlekedik, 9:36-kor érkezik Berlin-Charlottenburgba. Ellenkező irányba 18:22-kor indul, a Keleti pályaudvarra 8:35-kor érkezik meg. Budapest és Berlin között hálókocsi, fekvőhelyes kocsi és ülőhelyes kocsi közül is választhatnak az utasok.
  • Budapest és Krakkó között közvetlen, nappali összeköttetés várja az utazókat.
  • A Budapestről késő délutánonként eddig Brnóba induló Metropolitan EuroCity vonat hosszabb útvonalon, egészen Prágáig közlekedik.
  • A Pécs–Villány–Magyarbóly–Pélmonostor (Beli Manastir) útvonalon a kishatárforgalmat igénybe vevők napi négy pár vonattal, négyóránként utazhatnak a december 9-i menetrendváltástól. Pécsett a Budapest felőli intercityről és a regionális személyvonatokról lehet majd átszállni, Eszék felé pedig Pélmonostoron biztosít – a lehetőségeihez mérten – csatlakozást a horvát vasút. A menetjegy árát a nemzetközi díjszabás szerint állapítják meg a jegyváltáskor.
  • A Citadella vonatpár a turisztikai szezonban, június 20-tól augusztus 24-ig nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsit is továbbít, ezáltal könnyebbé válik a kerékpáros utazás Budapest és az Őrség, illetve Szlovénia között.
  • A Hargita vonatpár menetideje Budapest–Brassó viszonylaton 89 perccel csökken, mert a magyarországi szakaszon kedvezőbb idősávban közlekedik. A román vasútvonalon módosított útirányon, Marosvásárhely érintése nélkül halad; ugyanakkor Marosvásárhelyre közvetlen kocsit is továbbít, de csak időszakosan. A Hargita Brassó és Budapest közötti járata 21 perccel rövidebb menetidővel teszi meg az utat.
  • A Budapest-Déli–Zágráb–Budapest útvonalon közlekedő 200-as számú Agram nemzetközi gyorsvonat neve Gradecre változik, 200/205-ös számú Gradec nemzetközi gyorsvonatként közlekedik 2019. június 15-től szeptember 15-ig. A kieső közlekedési időszakban ugyanazon menetrendi adatokkal gyorsvonatok járnak Budapest-Déli pályaudvar és Nagykanizsa között mindkét irányban. A 204-es számú Gradec viszont december 9-től Agram nemzetközi gyorsvonatként közlekedik.

Nemzetközi utazási kedvezmények

A Budapest–Bécs EuroCity vonatoknál a megszokott kedvezmények a megújult vonatokon is érvényesek, Bécs 13 euróért már elérhető. A Budapest–Berlin közötti vonatra 29 eurótól válthatóak jegyek felnőttek részére. A Budapest–Krakkó, valamint Budapest–Prága viszonylaton utazók pedig már 19 euróért igénybe vehetik a korszerű, étkezőkocsival is közlekedő vonatot. A Citadella vonatpárra, Ljubljanába már 15 euróért vásárolható menetjegy, a kerékpárszállítás díja 5 euró.

A vonatok 2018/2019. évi menetrendje már letölthető és megtekinthető a MÁV-csoport honlapján, ahttp://www.mavcsoport.hu oldalon, a Belföldi utazás/Menetrendek, vagy a Nemzetközi utazás/Menetrendek menüpontokban, továbbá az internetes menetrendi keresőben és a Vonatinfó mobiltelefonos applikációban.

Az utasok nemcsak a jelenleg érvényben lévő menetrend járataira tudják megvenni az e-vonatjegyet, de elővételben azokra a járatokra is, amelyek december 9. után, már az új menetrend szerint közlekednek. A jegyértékesítő automatákból szintén lehetséges a belföldi jegyvásárlás a menetrendváltás utáni időszakra is. A külföldi utazást tervezők a MÁV-START nemzetközi pénztáraiban előre meg tudják szervezni utazásaikat az új menetrend külföldi ajánlatai között válogatva, és a helyszínen intézhetik a jegyvásárlást, de számos esetben online is megtehetik.

Bővebb tájékoztatást a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat +36 (1) 3 49 49 49-es telefonszámán is kérhetnek az utasok. Telekom-hálózatból hívhatják a +36 (30) 499 4999-es, Telenor-hálózatból a +36 (20) 499 4999-es, Vodafone-hálózatból pedig a +36 (70) 499 4999-es számot is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.