Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. December 15. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

December 20. az adófeltöltés határideje

December 20. az adófeltöltés határideje

Beszámolójukat a naptári év alapján készítő vállalkozásoknak december 20-i hatállyal kell az éves várható adó összegére kiegészíteniük a 2012-ben már megfizetett társasági adó-, iparűzésiadó-előlegeket, valamint az innovációs járulékot. A társaságiadó-előleg kiegészítésére, feltöltésre azok a társaságok kötelezettek, amelyeknek a tárgyévet megelőző adóévben az éves szinten számított nettó árbevételük meghaladta a 100 millió forintot.

A társaságiadóelőleg-kiegészítés bevallását 2012-ben a 1201-es nyomtatványon kell benyújtani a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV). Ha a társaságnak más adónemről is 1201-es bevallást kell benyújtania december 20-i határidővel, akkor az eltérő bevallási időszak miatt a különböző adónemek bevallását nem lehet összevonni, a társaságiadó-előleg kiegészítését külön nyomtatványon kell bevallani.

Az idén a megváltozott veszteségelhatárolási szabályok miatt - a veszteség 2012-től csak a pozitív adóalap 50 százalékáig használható fel - feltöltési kötelezettségük keletkezhet azoknak a társaságoknak is, amelyek az ezt megelőző években az adóalapjukat a veszteség felhasználásával nullára csökkenthették - figyelmeztet a PwC.

Az előző évhez hasonlóan 2012-ben is bevallást kell tenni az iparűzésiadóelőleg-kiegészítésről az önkormányzati adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon. A fővárosi önkormányzat részére a 2012-40. számú bevalláson kell teljesíteni a feltöltési kötelezettséget. Azon vállalatoknak, amelyek több önkormányzati telephellyel rendelkeznek, minden önkormányzatnál külön-külön eleget kell tenniük e bevallási, illetve esetleges befizetési kötelezettségüknek.

Továbbra is a társaságiadóelőleg-kiegészítésre kötelezett vállalatoknak kell számolniuk az iparűzésiadó-feltöltési kötelezettséggel. A korábban említett értékhatár és így a mentesülés ugyanúgy érvényes az iparűzési adóban, mint a társasági adóban.

Egy évközi törvénymódosítás következtében az innovációs járulék is feltöltési kötelezettség alá esik ez évtől. A 2012-ben befizetett járulékokat december 20-i hatállyal az éves várható innovációs járulék összegére kell kiegészíteni. A járulék kiegészítését szintén a 1201-es nyomtatványon kell megtenni.

A bírságra vonatkozó szabályozás nem változott, vagyis ha a 2012. december 20-ig teljesített adóelőlegek, illetve a kiegészítő feltöltés együttes összege nem éri el az adóévi várható adó 90 százalékát, a vállalkozásnak a befizetett előleg és az adó 90 százalékának különbözete után 20 százalék mulasztási bírságot kell fizetnie, már egynapos mulasztás esetén is - olvasható a hírlevélben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben