Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Április 12. 11:13, péntek | Helyi
Forrás: Búz Csaba főhadnagy

Dancon March Koszovóban

Dancon March Koszovóban

A koszovói műveleti területen tartózkodó magyar katonák is részt vettek az április elején megtartott „Dancon March” elnevezésű menetgyakorlaton.

A Dancon March-ot, azaz a dán menetet először 1972-ben rendezték meg Cipruson a dán hadsereg katonái. A hegyek között kijelölt 25 kilométeres távot akkor hat óra alatt kellett teljesíteni. Azóta a Dancon March-ot minden olyan műveleti területen - például Cipruson, Bosznia-Hercegovinában, Koszovóban, Irakban és Afganisztánban - megszervezik, ahol dán katonák is szolgálatot teljesítenek. Koszovóban először 1999 augusztusában rendezték meg.

Az április elején megtartott menetgyakorlatra a KFOR-ban szolgáló nemzetek mellett a Koszovói Biztonsági Erők, a koszovói rendőrség, valamint az EULEX misszió rendőr és civil dolgozói is jelentkezhettek. A közel 400 induló között több mint hetven magyar katona is részt vett a nem mindennapi erőpróbán.

A nemzetek összefogását jól mutatja, hogy az MH KFOR Kontingens 20. váltásának katonái a rendezvény lebonyolításában is aktívan részt vettek, hiszen egészségügyi ellátó pontot és biztosítópontokat is üzemeltettek. A Novo Seló-i táborból induló és a környező dombokon végighaladó több mint 25 kilométeres távot az egyéni fegyver, illetve védőfelszerelésen felül legalább tíz kilogrammos többlet súllyal kellett teljesíteni egyenruhában és bakancsban. A kijelölt útvonalat - a megadott szintidőn belül - sikeresen teljesítők emlékérmet és oklevelet kaptak.

A menetre a jelentkezés önkéntes alapon történt, a szervezők a nevezési díjakból megmaradt összeggel a dán veteránokat és családjaikat támogatják.

Fotó: Szűcs Sándor tizedes és a szerző

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére