Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2014. Május 08. 16:20, csütörtök | Helyi
Forrás: (Elek András-sajtóreferens)

Dallamok több tucat gitáron

Dallamok több tucat gitáron

Egészen különleges zenei élményt ígért a Kanadában élő Steve Savanya koncertje május 17-én, szombat 19 órától a BFMK-ban.

Egészen különleges zenei élményt ígért a Kanadában élő Steve Savanya koncertje május 17-én, szombat 19 órától a BFMK-ban. Steve-vel május 8-i szegedi fellépése előtt beszélgettünk. Egyetemista korában kezdett zenével foglalkozni még idehaza a 70-es években Savanya István, egy szegedi zenekar vezetőjeként. Majd elkerült Kanadában ahol főiskolai tanárként belefolyt a kanadai magyar kulturális életbe szervezőként és előadóként.

https://www.youtube.com/watch?v=_Mz6H7Wvgrk#t=90


Versírással, zeneszerzéssel már 20 éve foglalkozik, de több színpadi mű zenéjében is közreműködött. Magyarországra 10 éve rendszeresen hazalátogat. Idei koncertjeire Pomázi Zoltán, a Bojtorján együttes frontembere is gyakran elkíséri, aki új lemezt állított össze az általa megzenésített versekből. Ezek mind olyanok mint Steve Savanya dalai.

https://www.youtube.com/watch?v=DxSKV0DKy-I#t=71


A vásárhelyi koncert nagyon különleges lesz. Több mint 20 gitárt állít Steve maga mellé a színpadra, azért mert mind különbözőképpen van hangolva, mind egy-egy dal egyedi hangulatát hivatott kísérni. Zeneileg a country áll a legközelebb a gitárművészhez, de az észak-amerikai blues-zal átitatott zenei világ is megjelenik a dalokban. Emellett szívesen merít a magyar népzenei motívumokból is.

https://www.youtube.com/watch?v=dy-DL1b6PRA


Steve Savanya elmondta, 15 ezres magyarság él lakóhelyén Caglary környékén, melyből ezren aktív részesei a kinti magyar kulturális életnek. Egyfajta zenei missziónak tekinti munkásságát. Dalaiban a legfontosabb, hogy ne legyen versengés a zene és a szöveg között - vallja a művész.

https://www.youtube.com/watch?v=kQ-dpTYBfFs#t=85


Pályafutása során olyan nevekkel zenélt együtt mint a Bojtorján, a 100 Folk Celsius, Bródy János,a Benkó Dixieland Band, a Molnár Dixieland Band, vagy az East Jazz. Együtt állt a színpadon Donovannal, a Fonográf együttessel, Dévai Nagy Kamillával, Jim Keelaghannal, Szakcsi Lakatos Bélával, Tolcsvay Bélával, George Hamiltonnal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 17. 17:22, szerda | Sport

Párizs 2024 - Száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak

Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.