Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Június 22. 15:51, kedd | Helyi
Forrás: Elek András igazgatási ügyintéző

Családi érmevadászattól az alkotói gondolatokig

Családi érmevadászattól az alkotói gondolatokig

Sokszínű programkínálat a hódmezővásárhelyi Múzeumok Éjszakáján

Június 26-án kora estétől ismét érdekfeszítő és szórakoztató programokat kínál a Tornyai János Múzeum, ahol az idei Múzeumok Éjszakája vásárhelyi rendezvényei koncentrálódnak. A különleges múzeumi estén a Tornyai-múzeum mellett az Emlékpont és az Alföldi Galéria is 22 óráig várja a látogatókat: előbbiben az ötvenes évek terrorja elevenedik meg, míg a főtéri kiállítóhelyen Zoltai Attila festőművész láttatja és mutatja be a tavalyi-idei Őszi Tárlat anyagát.

A Múzeumok Éjszakája rendezvényeiről Dr. Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum szakmai tanácsadója tájékoztatja a sajtó képviselőit 2021. június 23-án, szerdán 10 órai kezdettel a Tornyai-múzeum Szegfű utcai udvarán és előcsarnokában.

Szombat este, az idei múzeumi éjszakán díjtalanul, de védettségi igazolvánnyal lesznek látogathatóak a Tornyai János Múzeum, az Alföldi Galéria és az Emlékpont kiállításai, rendezvényei. Június 26-án öt órától a családok a múzeum Szegfű utcai udvarán fémkeresős érmevadászaton, „próbaásatáson” vehetnek részt, de képzőművészeti „észpörgető” és malomjáték is várja a vállalkozó kedvűeket. Ezalatt a múzeum előcsarnokában fél évszázadnyi hallgatást követően újra megszólal az a gramofon, amelyet a közelmúltban ajánlott fel egy vásárhelyi család a közgyűjteménynek és a szakszerű restaurálás eredményeképpen ismét újszerű, impozáns állapotban tekinthető meg. A manuális lemezjátszón óránként egy-egy korabeli (tánc)slágert indítanak el. Nagy Gábor fotográfus kiállításán Terendi Viktória vezeti a múlt és jelen határán élő pásztorokról készült felvételek között a látogatókat, majd a múzeum néprajzkutatója a női ruhatár változásáról is előadást tart az est folyamán A rokolyától a biciklisnadrágig címmel. Nagy érdeklődés övezi a múzeum közösségi oldalán posztolt archív felvételeket, ezért Bernátsky Ferenc, a Tornyai-múzeum helytörténésze a fotótár érdekességeit tárja az érdeklődők elé vetített képes bemutatóján, de a betérők találkozhatnak és megismerhetik a múzeumi könyvtár különleges köteteit is.

A Múzeumok Éjszakája beharangozójaként szoborsétát hirdet közösségi felületein a Tornyai János Múzeum, a szombat délig körbejárható és megfejthető feladványokat helyesen kitöltők között könyvcsomagokat osztanak ki a szervezők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 19. 07:24, péntek | Kék hírek

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

Két ember meghalt, miután három autó összeütközött a XVIII. kerületben, a 4-es főút Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető szakaszán, a Billentyű utcánál, a vétkes sofőr elmenekült, ezért hajtóvadászatot indítottak után

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.