Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Május 30. 18:32, péntek | Helyi
Forrás: Elek András- Emlékpont

Célkeresztben az “ellenforradalmár” múzeumigazgató

Célkeresztben az “ellenforradalmár” múzeumigazgató

Galyasi Miklós emlékest az Emlékpontban.

1974. június 3-án, 40 évvel ezelőtt hunyt el Galyasi Miklós hódmezővásárhelyi költő, művészettörténész, múzeumigazgató. Az 1956-os forradalmat követő megtorlás meghurcoltja emlékére június 3-án, kedden 17 órától rendeznek estet az Emlékpontban.

Galyasi Miklóssal az Emlékpont internetes folyóirata, az Emlékeztető külön számban foglalkozott születésének 110. évfordulóján. Az online lap bevezetője így foglalja össze életútját: 1903-ban született Hódmezővásárhelyen, Reisinger Miklós néven. Szülei pékséget működtettek 1944-ig. Ő műszerész-segédi és sütőmesteri képesítést, valamint jog- és államtudományi diplomát szerzett. Valószínűleg nagybátyja, az ország határain kívül is közismert műgyűjtő és mecénás, Nemes Marcell hatására kezdett már fiatal korában a művészetek iránt érdeklődni. Párizsi tanulmányútjáról hazatérve a hódmezővásárhelyi kulturális-művészeti élet egyik kulcsfigurájává vált. Egyik alapítója a Tornyai Társaságnak, 1946 és 1956 között pedig a helyi múzeum igazgatója volt (mely javaslatára vette föl Tornyai János nevét.) Valóban igazi polihisztor volt, nem csak a képzőművészeti kérdésekhez tudott – érdemben – hozzá szólni, hanem értett a technikához, a biológiához, kiváló fotós is volt – a sort hosszan lehetne sorolni. Az ötvenes években, a Rákosi-diktatúra kellős közepén múzeuma egy valóságos szellemi oázis volt – Bibó Istvánnal szólva a szabadság egy kis köre. Az 1958-as koncepciós perében ezt is bűnéül hozták fel ellene.

Mivel úgynevezett '56-os, „ellenforradalmár" múltú személy volt, évtizedekig nem lehetett még a nevét sem leírni. (Amikor elhunyt, az általa tíz évig vezetett múzeum akkori vezetése még a gyászlobogót sem merte kitenni...) Vincze Gábor, az Emlékpont történészének tavaly megjelent tanulmánya első alkalommal foglalkozik 1958-as perével, közölve a legfontosabb ezzel kapcsolatos iratokat is. Miután Galyasit 1963 áprilisában mentesítették a büntetőítéletéhez fűződő joghátrányok alól (összesen egy év, négy hónap és huszonhárom napot töltött börtönben), nem is gondolta, hogy a kádári állambiztonság „különösen veszélyes" személynek tartván több ügynököt is ráállított. Mészáros Tamás történész a szabadulása utáni állambiztonsági megfigyelésével kapcsolatban tárt fel ügynökjelentéseket az Emlékeztető folyóiratban.

"Hódmezőmagyarország" utolsó polihisztorának tiszteletére rendezett, június 3-án 17 órakor kezdődő esten köszöntőt mond Árva László, az Emlékpont szakmai főtanácsadója. Galyasi Miklós 1956 utáni kálváriájáról Vincze Gábor történész tart előadást; alakját egykori "múzeumi gyerökei", Dr. Balogh Erzsébet orvos, Dr. Nikolin Klára orvos, Szenti Tibor író, néprajzkutató és Dr. Vincze Ferenc orvos, műfordító idézik meg Mészáros Tamás történész vezetésével. A rendezvényen Sári Krisztina és Makainé Vitális Mónika közreműködik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.