Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Június 05. 11:53, kedd | Helyi
Forrás: Tölgyi krisztina Premier Next Communications

Celebek, hírességek ovisok és még kutyák is zöld pólót húztak a környezetért

Celebek, hírességek ovisok és még kutyák is zöld pólót húztak a környezetért

#zöldenjobb: több ezren csatlakoztak az Italos Karton Egyesülés kezdeményezéséhez

Az idén is több ezren csatlakoztak a Környezetvédelmi Világnaphoz kapcsolódóan az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) #zöldenjobb elnevezésű mozgalmához. A program keretében újra több mint 100 iskola és óvoda több ezer kisgyerek, tucatnyi művész, közszereplő és sportoló viselt zöld pólót vagy zöld ruhadarabot és osztott meg magáról és a közösségéről ilyen fotót és videót a közösségi médiában: a mozgalomhoz csatlakozók flashmob-bal, mannequin challenge-dzsel, és különféle alakzatok megformálásával fejezték ki a környezetvédelem iránti elhivatottságukat.

A mozgalomban olyan zöld szívű hírességek vettek részt, mint Hajós András, Pély Barna, Csernoviczki Éva, Vajda Attila, Harcsa Veronika, Csiky Csongor Ábel, Végh Péter és Horváth Illés, a Magyar Színház művészei, Lord Panamo, Mihalik Ábel, Horányi Juli, Pataki Zita, Gyetván Csaba, a The Carbonfools zenekar és a Sláger FM műsorvezetői. A #zöldenjobb mozgalom célja a környezettudatos magatartás, a környezetvédelem és a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése.

Az ENSZ 1972. június 5-én kezdte meg az első környezetvédelmi világkonferenciáját, a dátumot pedig még ebben az évben Környezetvédelmi Világnappá nyilvánították. A céljuk az volt, hogy a fenntartható fejlődés eszméjét hirdessék, és közös gondolkodásra ösztönözzék általa az embereket. A #zöldenjobb mozgalmat tavaly indította útjára az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) a Környezetvédelmi Világnaphoz kapcsolódóan. Az IKSZ idén is bevonta programjába az oktatási intézményeket, köztük óvodákat, általános iskolákat, középiskolákat, számtalan civil és szakmai szervezetet. A zöldpólós képek itt megtekinthetők: www.facebook.com/italoskarton

„Azért indítottuk el a #zöldenjobb mozgalmat, mert miközben folyamatosan fogynak a Föld erőforrásai, mi emberek mégis pazarlóan bánunk természeti kincseinkkel. Földünk felszínéről minden percben 36 futballpályányi erdő tűnik el, miközben csak a hulladékok, köztük az italos kartonok szelektív gyűjtésével már mi magunk is sokat tehetnénk környezetünkért” – fogalmazott Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója. „Például 5.300 italos kartondoboz szelektív gyűjtésével és újrahasznosításával akár egy felnőtt fa is megmenthető a kivágástól, hiszen az újrahasznosítás révén biztosítható az anyagok körforgása a természeti erőforrások pazarlása nélkül” – tette hozzá.

A mozgalomba idén a népszerű zenekar, a The Carbonfools is bekapcsolódott, a nevük sem véletlenül utal a szénre, hisznek az életben és a természet védelmében. „A szén (carbon) figyelemreméltó elem. Ebből készül a legpuhább grafitceruza és a legkeményebb gyémánt fúrófej is. Ráadásul a szénvegyületek a földi élet alapjául szolgálnak. Így az a minimum, hogy segítünk abban, hogy ne vágjuk tönkre a környezetünket”– mondták a zenekar tagjai.

Pataki Zita, az RTL Klub műsorvezetője szintén a természet megóvása mellett tette le a voksát, és csatlakozott a #zöldenjobb mozgalomhoz: „A környezetvédelem számomra az élet védelmét jelenti, alapvetô, ezért is vagyok dühös, szomorú, ha másnál nem ugyanezt a gondolkodást tapasztalom. A szelektív hulladékgyűjtést felnőtt fejjel tanultam meg, és ezen a téren még nekem is fejlődnöm kell, de rajta vagyok!” – fogalmazott.

A #zöldenjobb napon Pély Barna zenész is zöld pólót viselt, és a mozgalom kapcsán egy gyerekkori élményére utalt vissza: „A szelektív hulladékgyűjtés az újrahasznosításhoz vezető úton egy fontos lépcső. A híres mondat jut eszembe, amit a volt földrajztanárom szokott hangoztatni, miszerint ’Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!’. Fontos számomra is, hogy én is tehessek valamit a környezetemért” – fogalmazott a zenész.

Magyarországon minden évben 580 millió darab (közel fél milliárd) tejes és gyümölcsleves italos kartondoboz kerül forgalomba, ami azt jelenti, hogy az ország minden lakója átlagosan 60 darabot használ el ebből a csomagolóanyagból. Az IKSZ statisztikái szerint azonban az italos kartonok 78-80%-a, azaz mintegy 452 millió darab sajnálatos módon még mindig a szemétlerakókba kerül az újrahasznosító üzemek helyett, vagyis ennek a hulladéknak mindössze 20-22%-át hasznosítjuk újra, miközben Európában ez az arány már 50-60%-ot tesz ki.

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés már 14 éve népszerűsíti az italos kartondobozok szelektív gyűjtésének és újrahasznosításának fontosságát. A tejek, gyümölcslevek csomagolásául szolgáló italos kartondoboz 75%-a papír, amely akár 5-10-szer is újrahasznosítható, melynek révén újrapapír termékek (füzet, tojástartó, bútor, kartondoboz stb.) készülhetnek belőle, de ehhez szelektíven kell gyűjteni.

A #zöldenjobb mozgalomról bővebben az Italos Karton Környezetvédelmi és Szolgáltató Egyesülés Facebook oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 14:14, hétfő | Kék hírek

Pillangókéssel szúrta meg, belehalt - Videó

Vádat emeltek az Erzsébet téri halálos késelés ügyében.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára

2024. Április 15. 06:13, hétfő | Belföld

118 éves melegrekord dőlt meg

Megdőlt a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is szombaton - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.