Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Szeptember 28. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti

Óceánjáró balesete - Az év tengerésze lett a Costa Concordia legénysége

Óceánjáró balesete - Az év tengerésze lett a Costa Concordia legénysége

Nemzetközi szakmai elismerést kapott a január 13-án zátonyra futott Costa Concordia óceánjáró hajó legénysége, mely az év tengerészének járó elismerést vette át a Lloyd's List Global Awards 2012 díjátadó ünnepségen.

A patinás londoni kiadvány szervezésében adományozott Év tengerésze (Seafarer of the Year) elnevezésű elismerést Pier Luigi Foschi, a genovai székhelyű Costa Crociere elnöke és ügyvezető igazgatója, valamint a Costa Concordia óceánjáró hajó legénységének képviselői közösen vették át - jelentette az Asca olasz hírügynökség.
A nemzetközi hajótársaságok tizennégy kategóriában zajló versenyének (Lloyd's List Global Awards) legjobbjait szakmai zsűri nevezi meg, a díjakat a londoni Lancaster Hotelben szerdán rendezett ünnepségen adták át. Az Év tengerésze díjat tíz nemzetközi tengerészeti szakértő ítélte oda.
Az elismerést kísérő méltatás "professzionálisnak és kitartónak" nevezte a Costa Concordia legénységét. "Az elítélendő baleset okozta tragikus emberveszteség sokáig vizsgálat tárgya lesz, de nem szabad elfelejteni, hogy a legénység nagy részének megfelelő reakciója nélkül sokkal több áldozat lett volna"- hangoztatta a legénység egészének ítélt díj magyarázó szövege.
A Costa Concordia legénységét a Magsaysay, a tengerjáró hajókon dolgozó Fülöp-szigetieket közvetítő cég jelölte az elismerésre. A Costa Concordia kapitánya és tisztjei olaszok voltak, de a legénység többsége külföldi és Fülöp-szigetiből állt. A túlélő utasok szerint nem beszéltek sem olaszul, sem angolul.
Az olasz sajtó úgy kommentálta a Costa Concordiát "hősként éltető" elismerést, hogy "a tragédia eddigi hatósági vizsgálata más színben tünteti fel a legénységet néhány kivétellel".
A január 13-án Giglio szigeténél zátonyra futott Costa Concordia fekete dobozának nyilvánosságra hozott információi szerint Francesco Schettino kapitány és tisztjei felkészületlenül, teljes káoszban kezelték a balesetet, későn indítva el az evakuálást, melyet a Costa Crociere sem rendelt el azonnal. A hajóorvos és a legénység néhány tagja önfeláldozóan segített az utasok mentésében, de az utasok többsége maga menekült a hajóról.
A Costa Concordia több mint 4200 utasából és legénységéből 32-en haltak meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt