Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Május 30. 20:01, péntek | Helyi
Forrás: (Göbl Vilmos-sajtóreferens)

BringaSuli program tovább folytatódik

BringaSuli  program tovább folytatódik

A biztonságos kerékpáros közlekedéshez nem csupán a jó minőségű kerékpárutak, de a közlekedési szabályok megfelelő ismerete is szükséges.

Miként arról korábban beszámoltunk „A Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város területén" (kódszáma: DAOP-3.1.2/A-11-2011-0031) elnevezésű pályázati program keretében a Kertváros, Tarján-Tabán, a Béke-telep, Újváros, valamint Ipartelep városrészek összeköttetésén javítunk a megfelelő kerékpárút-hálózat kiépítésével, továbbá egy egész városra kiterjedő, elsősorban az iskolás gyermekekre koncentráló szemléletformáló kampányt is szervezünk.

A projekt ezen része a szemléletformálásban résztvevő pedagógusok képzésével indult. Prezentációs anyagok alapján minden osztályfőnök számára – május 6-án és 7-én a Városháza Dísztermében részletes továbbképzést tartottunk, a prezentációs anyagok a tanárok által oktatott diákok korcsoportjainak megfelelő tartalommal készültek. Az előadások zárásaként az oktatási anyagokat CD formátumban az iskolai oktatásokat végző pedagógusok megkapták: a diákok számára 6000 példányban készült oktatási segédanyag (alsós diák: 1702 fő, felsős 1700 fő, középiskolás 2000 fő). Ezt követően a résztvevő iskolákban, osztályokban, a pedagógusok a részükre átadott oktatási segédletek segítségével megtartották az előadásokat, majd az előadások zárásaként tesztlapos felmérés készült. Fontosnak tartjuk a szülők bevonását is, így számukra is kidolgoztunk egy kifejezetten felnőtteknek szóló tesztlapot, melynek fő kérdései a szülő gyermek kapcsolat a közlekedésben. A tesztlapok visszaküldésének határideje 2014. május 26-a, 12 óra volt.

A tesztlapok eredményei alapján kerül sor a Bringasuli gyakorlati programjaira az alábbiak szerint:

Strandparkoló:

I. korcsoport számára – 2014. június 2. (hétfő) alsó tagozat 2. Stadion

II. korcsoport számára - 2014. június 4. (szerda) felső tagozat 3. Sportcsarnok

III. korcsoport számára - 2014. június 5. (csütörtök) 9-11 osztályosoknak

Az egyes állomásokon azonos feladatokat kell végrehajtani, de a feladatok az egyes korcsoportoknak megfelelően lesznek összeállítva. A roadshow feladatait a résztvevők saját kerékpárjaikkal hajtják végre. A rendezvényhez mentő és rendőrségi biztosítás áll rendelkezésre.

A roadshow feladatrendszere:

(az eredmények alapján 3 fős csoportok vehetnek részt a roadshow kerékpáros feladataiban)

  1. tesztlap kitöltés: a tesztlapok 13+1 kérdésből állnak, az egyes kérdések megválaszolására 1 perc áll rendelkezésre
  2. gyakorlati feladat kerékpár hibaelhárítás. Külső szakértő segítségével mindenki számára más, de nehézségi fokát tekintve azonos hibát idézünk elő, amit a résztvevőnek, a számára biztosított szerszámok segítségével meg kell javítani.
  3. kerékpározás közúton. A résztvevőnek egy térkép (itiner) alapján egy a korosztályának megfelelő útvonalat kell bejárnia. A felügyelők pontozzák a KRESZ szabályainak betartását és a helyes vezetéstechnikát. A kiindulási helyre visszaérkezéskor uzsonna várja a résztvevőket.
  4. ügyességi feladat pályán, a versenyben a Kormányhivatal közlekedési felügyelet vizsgabiztosai pontoznak.

Az egyes feladatokat a csapatok körforgásban hajtják végre. Az elért pontok alapján korcsoportonként az első három legjobb eredményt elérők díjazásban részesülnek. Minden résztvevő oklevelet kap.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.