Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Június 20. 14:21, kedd | Helyi
Forrás: Greendex Szemle

Brazília élővilágát mutatja be a Természettudományi Múzeum új kiállítása

Brazília élővilágát mutatja be a Természettudományi Múzeum új kiállítása

A hatalmas erdő címmel Brazília élővilágát bemutató szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeum és a Budapesti Brazil Nagykövetség közös rendezésében.

A kiállítást, amely Brazília élővilágán kívül kilenc fenntartható gazdálkodást szolgáló projektet is bemutat, eredetileg a genfi botanikus kertben mutatták be 2019-ben, ahol közel 175 ezren tekintették meg – mondta el a megnyitó ünnepségen Susan Kleebank, Brazília magyarországi nagykövete. Ezt követően, 2022 szeptemberében és októberében a Fővárosi Állat- és Növénykertben volt látható, ahol 80 ezer látogató tekintette meg a tablókat.

A szabadtéri tárlat 30 darab nagyméretű kétoldalas tablón és a hozzájuk tartozó leírásokon keresztül olyan brazil civil társadalmi projekteket mutat be, amelyek ötvözik a környezetvédelmet és a fenntartható fejlődést.

  • A projektek célja az élővilág sokféleségének megőrzése, valamint a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodás

– hangsúlyozta a nagykövet.

Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója felidézte, hogy ez a harmadik kiállítás, amelyet a nagykövetség segítségével mutatnak be a Természettudományi Múzeumban a magyar közönségnek. Dél-Amerika nagy erőfeszítéseket tesz a fenntarthatóság ügyében, hogy az ottani helyzet megváltozzon, a népességrobbanás és a gazdasági fejlődés valamilyen módon egyensúlyba kerüljön az ökológiai változásokkal.

  • Ez a kiállítás is arra hívja fel a figyelmet, hogy hányféleképpen lehet úgy kivenni a környezetünkből, hogy közben vissza is termeljünk

– tette hozzá Bernert Zsolt.

A kiállítást Bencsik János, az országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának alelnöke nyitotta meg, aki köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy szem előtt kell tartanunk a meglévő erőforrások takarékos, visszafogott, de mégis az emberi közösség számára fontos használatát.

A megnyitón elhangzott, hogy a szabadtéri kiállítás része a Természettudományi Múzeum Múzeumok éjszakájára szervezett latin-amerikai tematikájú programjának, amelyre többek között dél-amerikai finomságokkal, pillangóházzal és négy időszaki brazil kiállítással várja a látogatókat. A programokon a múzeum szakértői bemutatják Közép- és Dél-Amerika izgalmas élővilágát, őslény- és ásványkincseit is.

(MTI)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.