Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Október 14. 14:42, kedd | Belföld
Forrás: Könyvkultúra Magazin/Rácz András

Botrányos szövegek, komoly elismerések- Francia író kapta az irodalmi Nobel-díjat

Botrányos szövegek, komoly elismerések- Francia író kapta az irodalmi Nobel-díjat

A Svéd Királyi Akadémián múlt csütörtökön jelentették be, hogy a hatvankilenc éves Patrick Modiano veheti át decemberben a 2014-es irodalmi Nobel-díjat.

A testület indoklása szerint az írót az emlékezés művészetéért tüntették ki, amellyel megidézte a legfelfoghatatlanabb emberi sorsokat és feltárta a náci megszállás mindennapjait.

Egy nemzedék kérdései
Modiano nem tartozik a Magyarországon igazán ismert szerzők közé. A francia nouveau roman és az egzisztencialista regény egyik nagy hatású képviselője, műveit a tömörség és a filozófiai mélység jellemzi. Regényeinek témája a holocaust utáni nemzedék én- és múltkeresése. Kíméletlen és egyben megbocsátó a háborúval, a múlttal, a gyermekkorral és a szülőkkel kapcsolatban, ám a háború utáni nemzedék örökségének feldolgozását kiemelkedően fontos feladatnak tartja. Ez a félmúlt ugyanis sokszor nehezen megragadható, gyakran a tisztázás helyett a felejtésbe merül, s így meg nem értett, át nem látott emberi sorsokat teremt.

Modiano e problémakör feldolgozására vállalkozik. Munkáit a nemzedéki önazonosság keresése, a káosz megértésének kísérlete, és a társadalom változásainak számbavétele jellemzi. Magyarázatot próbál találni az előtte feltáruló eseményekre, remélve, hogy a részletekből fel tudja építeni saját öntudatát, meg tudja határozni önmagát. Korának gyermekeként megkerülhetetlen témája a német megszállás története. Jóllehet ő csak 1945-ben – holland illetve olaszországi zsidó szülők gyermekeként – született nem ismerhette személyesen azt az időszakot, mégis vissza-visszatérő motívuma munkásságának szülei generációjának sorsa, élete.

Botrányos szövegek, komoly elismerések

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során