Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Június 17. 15:37, kedd | Helyi
Forrás: Elek András- Emlékpont

Börtönkoszt és rabosítás az Emlékpontban a Múzeumok Éjszakáján

Börtönkoszt és rabosítás az Emlékpontban a Múzeumok Éjszakáján

Minden látogatótól ujjlenyomatot vesznek és rabosítják az Emlékpontba belépőket szombaton, a Múzeumok Éjszakáján.

Június 21-én este a Rákosi börtönei kiállításhoz kapcsolódó éjszakai őrjáratra, forró nyomon zajló tárlatvezetésre és börtönkoszt-kóstolóra várják a kommunista diktatúra évtizedeit bemutató kiállítóhelyre betérőket.

"Na, mindegy... megéheztem, mi lesz ma vacsora?" - zárta le Pelikán elvtárs az eszmecserét Bacsó Péter kultikus filmjében a Tanúban. A püspök fogkeféjével jeleket kopogtat fűtőtesten, majd egykedvűen fordítja a válaszüzenetet: "Tarhonya". Az Emlékpont börtönkulisszái közé "bevezetettek" megkóstolhatják e klasszikus börtönétket, hogy hagymás szafttal vagy anélkül tálalják, szombaton este derül fény.

Az Emlékpont Rákosi börtöneibe vezeti be az idei múzeumi éjszakájára ellátogatókat: belépéskor mindenkitől ujjlenyomatot vesznek, a gyerekeket rabló-pandúr játékkal, a felnőtteket korhatáros, a kivégzések történetéről szóló előadással várják. Nagy István, a szegedi Csillagbörtön hadnagya a látogatókkal tart közös éjszakai őrjáratot az ötvenes évek börtöneinek és internálótáborainak világát megidéző egyedi kiállításon. A tárlaton látható egy eredeti bitófa, valamint bemutatják azt zárkát is, ahol maga Rákosi Mátyás 1930-tól raboskodott: a későbbi diktátor bábúja egy vaságyon ülve várja Szovjetunióba történő kiadatását.

A börtönmenü kóstolására a sajtó képviselőinek is lehetőségük nyílik június 18-án, szerdán 13 órakor az Emlékpontban, ahol Égető Réka múzeumpedagógus ismerteti a különleges éjszaka programjait a Rákosi börtönei kiállításban.

Az Emlékpont teraszán 22 órától a Dipsteam zenekar ad koncert a különleges múzeumi éjszakáján.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.