Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Január 28. 15:35, csütörtök | Belföld
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

Bontják a Déli pályaudvar melletti irodaépület kőburkolatát

Bontják a Déli pályaudvar melletti irodaépület kőburkolatát

A gyalogosokat védőtető óvja, a vonatforgalmat nem érintik a munkálatok.

A MÁV megkezdte a Déli pályaudvar melletti ötemeletes üzemi- és irodaépület kőlapjainak bontását, mert a burkolat – több szakértői vélemény szerint is – épületszerkezeti és konstrukciós hibák miatt balesetveszélyessé válhat az utcán közlekedőkre. Az ipari alpinisták várhatóan két hónap alatt végeznek a 410 méter hosszú homlokzattal, ez idő alatt a gyalogosokat védőtető és mobilkerítés óvja. A munkálat a vasúti forgalmat nem érinti, a pályaudvar 1. vágányát és az épület felőli peront viszont 2-3 hétre lezárják.

A burkolatok eltávolítását úgynevezett ipari alpintechnikával végzi el a Strabag PFS Zrt. Képzett ipari alpinisták kötélen leereszkedve kézi kisgépekkel és szerszámokkal bontják ki a köveket. A teljes homlokzat mintegy 2400 négyzetméternyi kőburkolatát várhatóan két hónap alatt szedik le. Az épület két rövid – gyalogosforgalmat nem érintő – oldalán kezdik a munkát, ezt követően kerül sor a vasút felőli, 180 méteres részre. A kivitelezés időszakára az első vágányt és peronját két-három hétre lezárják, de a többi sínpáron zavartalan lesz a vasúti közlekedés. Az utolsó fázisban sorra kerülő, Kosciuszkó Tádé utcai front bontása szakaszosan történik olyan módon, hogy a járda érintett részén védőtető és palánk segítségével folyamatosan biztosítják az üzletekbe, irodákba való bejutást. A figyelemfelkeltő táblák mellett a gyalogosokat mobilkerítés is véd, és az elkerített munkaterületek közelében biztonsági őrök is segítenek a tájékozódásban.
A Budapest-Déli pályaudvar vasútüzemi és irodai funkciót ellátó ötemeletes épületszárnyának kőburkolata és annak rögzítő elemei a negyven évvel ezelőtti építéskor rendelkezésre álló technikai lehetőségek és konstrukciós hibák, valamint az időjárási hatások miatt annyira elhasználódtak, hogy a homlokzat külső kőlapjainak bontása elkerülhetetlenné vált, a Kosciuszkó Tádé utcán és a pályaudvar épület felőli peronján közlekedők biztonsága érdekében.

Az irodaépületen egyre inkább mutatkoznak a külső héjazat állapotromlásának jelei: kezdenek kilazulni az ablakpárkányok, elmozdulni a burkolatkövek, tavaly augusztusban egy kőlap levált a rögzítés tönkremenetele miatt. Ezt követően a MÁV statikusa, majd pedig független szakértői vizsgálat is megállapította, hogy a kőburkolati elemek további állapotromlás esetén veszélyeztethetik a közforgalmi területeken és a pályaudvar 1. vágánya mellett közlekedőket. Ezért a balesetveszély elhárítása érdekében el kell távolítani a három centi vastag külső kőburkolatot az irodaépület teljes homlokzatán, mert helyenkénti javítással és a kövek újbóli visszarögzítésével már nem lehet megbízhatóan stabilizálni a felületet. Emellett a héjszerkezet változatlanul hagyásával történő burkolatpótlásra, illetve a jelenlegivel azonos konstrukciójú homlokzat helyreállításra az érvényben lévő műszaki, építészeti, hőtechnikai és tűzvédelmi előírások sem biztosítanak lehetőséget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.