Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Augusztus 12. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: orientpress

Betett a kánikula a gazdálkodóknak

Betett a kánikula a gazdálkodóknak

Súlyos kockázatot jelentett a gyümölcs és a zöldségtermelőknek az elmúlt hetek kánikulai időjárása. A meleg mellett az erős napsugárzás sem tett jót a kertészeteknek. Az öntözés és az árnyékolás lenne a megoldás, erre azonban a legtöbb termelőnek nincs pénze, csak az uniós támogatásban bízhatnak – írja a hirado.hu.

A kánikula és az erős napsugárzás kárt tett a kertészetekben. ha ugyanis huzamosabb ideig van nagy meleg és nem öntöznek, akkor a gyümölcsök és a zöldségek is kisebbek lehetnek, sőt meg is aszalódhatnak – mondta FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke, Mártonffy Béla. Hozzátette: bár az enyhülés most jól jött, de a háromhetes hőség nagy veszteséget okozhatott a termelőknek.

A Kossuth Rádió által megszólaltatott szakember szerint a legnagyobb gond a napégés, amely miatt a már érő gyümölcs- és zöldségfélék nem tudnak minőségi árut produkálni, ezért csak ipari felhasználásra értékesíthetők. Emellett természetesen a hozam is csökken. Mártonffy Béla közölte, a dinnye, az alma, a barack és a szilva esetében lehet terméskiesés, de ennek mértékéről augusztus végén tudnak csak pontos adatokat kapni. A szakmai szervezet vezetője azt is lemondta, hogy árnyékolással és öntözéssel csökkenteni lehetne a károkat. Most azonban csak a kertészetek 20 százalékát tudják locsolni.

A termelők abban bíznak, hogy 2014 és 2020 között európai uniós támogatással legalább 100 milliárd forintot tudnak a zöldség- és gyümölcskertészetek technológiai fejlesztésére, köztük az öntözőrendszerek kialakítására fordítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.